Grönkålsrutor med cheddar toppade med rödlök och mandel

Recept på grönkålsrutor. Cheddarosten kan bytas ut mot samma mängd lagrad prästost, 17 procent.

Allt om Mat
Grönkålsrutor med cheddar toppade med rödlök och mandel
Foto: Per Ranung

Grönkålsrutor med cheddar toppade med rödlök och mandel

  • 300 g grönkål - färsk
  • 2 msk smör
  • 200 g lagrad cheddarost
  • 3 medelstora ägg
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 rödlök
  • 0,5 msk äppelcidervinäger
  • 50 g sötmandel

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Finstrimla grönkålen. Stek grönkålen mjuk i 1 msk smör ca 3 min. Riv osten.

  2. Vispa ihop ägg och mjölk. Krydda med salt och peppar.  Blanda ner grönkål och ost. Häll blandningen i en form, ca 12 x 26 cm, klädd med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen ca 35 min.

  3. Skala och strimla löken. Stek den mjuk i 1 msk smör ca 5 min. Tillsätt vinägern. Rosta mandeln ca 3 min i torr stekpanna. Låt mandeln svalna och grovhacka den.

  4. Skär grönkålslådan i rutor. Lägg på lök och mandel vid servering.

    Foto: Per Ranung

    julbord-recept-

Vad tyckte du om receptet?