Grönkålsrutor med cheddar toppade med rödlök och mandel
I ugn: 35 minuter
Aktiv tid c:a 15 minuter
Recept på grönkålsrutor. Cheddarosten kan bytas ut mot samma mängd lagrad prästost, 17 procent.
Grönkålsrutor med cheddar toppade med rödlök och mandel
-
300 g
grönkål
- färsk
-
2 msk
smör
-
200 g
lagrad cheddarost
-
3 medelstora
ägg
-
2 dl
mjölk
-
0,5 tsk
salt
-
1 krm
svartpeppar
- nymald
-
1
rödlök
-
0,5 msk
äppelcidervinäger
-
50 g
sötmandel
Gör så här
-
Sätt ugnen på 175 grader. Finstrimla grönkålen. Stek grönkålen mjuk i 1 msk smör ca 3 min. Riv osten.
-
Vispa ihop ägg och mjölk. Krydda med salt och peppar. Blanda ner grönkål och ost. Häll blandningen i en form, ca 12 x 26 cm, klädd med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen ca 35 min.
-
Skala och strimla löken. Stek den mjuk i 1 msk smör ca 5 min. Tillsätt vinägern. Rosta mandeln ca 3 min i torr stekpanna. Låt mandeln svalna och grovhacka den.
-
Skär grönkålslådan i rutor. Lägg på lök och mandel vid servering.
Foto: Per Ranung
julbord-recept-