Grönkålsrutor med cheddar toppade med rödlök och mandel

Recept på grönkålsrutor. Cheddarosten kan bytas ut mot samma mängd lagrad prästost, 17 procent.
Allt om Mat
Foto: Per Ranung

Grönkålsrutor med cheddar toppade med rödlök och mandel

  • 300 g grönkål - färsk
  • 2 msk smör
  • 200 g lagrad cheddarost
  • 3 medelstora ägg
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 rödlök
  • 0,5 msk äppelcidervinäger
  • 50 g sötmandel

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Finstrimla grönkålen. Stek grönkålen mjuk i 1 msk smör ca 3 min. Riv osten.

  2. Vispa ihop ägg och mjölk. Krydda med salt och peppar.  Blanda ner grönkål och ost. Häll blandningen i en form, ca 12 x 26 cm, klädd med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen ca 35 min.

  3. Skala och strimla löken. Stek den mjuk i 1 msk smör ca 5 min. Tillsätt vinägern. Rosta mandeln ca 3 min i torr stekpanna. Låt mandeln svalna och grovhacka den.

  4. Skär grönkålslådan i rutor. Lägg på lök och mandel vid servering.

    Foto: Per Ranung

    Kalkonrullar, grönkålsrutor med cheddar och rödkålssallad med brynt smör och sherryvinäger passar perfekt tillsammans på julbordet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!