Grönkålsrisotto med solrostopping

Grönkålsrisotto med solrostopping är krämig och god. Har du rester av julskinkan är detta en perfekt rätt att använda den i.

Grönkålsrisotto med solrostopping
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 3 dl arborioris
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tärningar hönsbuljong
  • 200 g grönkål
  • 150 g färskost - naturell
  • 300 g skinka - kokt
  • 50 g solroskärnor
  • smör
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Koka upp buljongtärningarna med 1 liter vatten.

  2. Fräs ris, lök och vitlök i 1 msk smör under omrörning ca 3 min. Tillsätt ca hälften av buljongen. Låt riset koka ca 20 min och späd med resten av buljongen i omgångar.

  3. Dra bort den grova strängen på grönkålen och riv bladen i mindre bitar. Blanda ner grönkål och färskosten i risotton och rör tills grönkålen sjunkit ihop och mjuknat. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar.

  4. Strimla skinkan. Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Blanda skinka och solroskärnor.

  5. Toppa risotton med skink- och solrosströssel och servera.

Vad tyckte du om receptet?