Grönkålspaj med pinjenötter

En lättlagad och smakrik paj med grönkål och nötter. Denna paj passar också finfint på julbordet eller som vickning under juldagarna.
Mitt Kök
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind

Ingredienser

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 75 g smör
  • 0,5 dl kesella - mager
  • 0,5 tsk salt

Fyllning

  • 2 purjolökar
  • 300 g grönkål - fryst
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 2 dl lagrad ost
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 0,75 dl pinjenötter - rostade
  • smör

Gör så här

  1. Hacka ihop mjöl, smör och salt. Tillsätt kesella och arbeta till en deg.

  2. Klä en pajform (cirka 22-24 centimeter) med degen. Nagga med en gaffel och låt stå i kylen minst 30 minuter.

  3. Strimla purjolöken och fräs den mjuk i smör. Tillsätt grönkålen och låt puttra några minuter. Salta och peppra.

  4. Förgrädda pajskalet i ugn, 200 grader, cirka 10 minuter.

  5. Blanda ägg, grädde och mjölk till en stanning. Lägg grönkålen och osten i pajskalet och häll över stanningen. Grädda i ugn, 200 grader, 35-40 minuter. Garnera med rostade pinjenötter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök