Grönkålspaj med cheddarost och valnötter

Om du vill servera pajen kall eller ljummen paj i mindre bitar, som tilltugg passar den här smalare pajdegen bra eftersom den håller ihop bättre än den klassiska pajdegen och smular inte.
Mitt Kök
Foto: Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 krm salt
  • 75 g smör - kallt
  • 0,75 dl mager kesella - 1% fett

Fyllning

  • 250 g grönkål - färsk
  • 3 rödlökar
  • smör
  • 2 dl cheddarost - riven
  • 1 dl valnötter - grovhackade
  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar

Gör så här

  1. Mixa snabbt ihop mjöl, salt och smöret, skuret i kuber till en smulig massa, eller använd fingertopparna.

  2. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop till en degboll. Låt gärna degen vila i kylen i en plastpåse cirka 1 timme.

  3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant som mäter 24 centimeter i diameter.

  4. Nagga pajbottnen med en gaffel. Låt vila i kylen cirka 30 minuter.

  5. ugnen cirka 10 minuter.

  6. Grovhacka grönkålen. Koka den i lättsaltat vatten några minuter. Låt den rinna av och pressa ur all vätska. Skala och skiva löken.

  7. Fräs lök och grönkål i smör i en stor stekpanna. Lägg grönkålsblandningen, osten och nötterna i det förgräddade pajskalet.

  8. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Krydda med salt och peppar.

  9. Häll äggstanningen över grönkålen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!