Recept från Mitt kök
Grönkålspaj med cheddarost och valnötter
Om du vill servera pajen kall eller ljummen paj i mindre bitar, som tilltugg passar den här smalare pajdegen bra eftersom den håller ihop bättre än den klassiska pajdegen och smular inte.
Ingredienser
-
3 dl
siktat dinkelmjöl
-
2 krm
salt
-
75 g
smör
- kallt
-
0,75 dl
mager kesella
- 1% fett
Fyllning
-
250 g
grönkål
- färsk
-
3
rödlökar
-
smör
-
2 dl
cheddarost
- riven
-
1 dl
valnötter
- grovhackade
-
3
ägg
-
2 dl
vispgrädde
-
1 dl
mjölk
-
1 tsk
salt
-
1 krm
peppar
Gör så här
-
Mixa snabbt ihop mjöl, salt och smöret, skuret i kuber till en smulig massa, eller använd fingertopparna.
-
Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop till en degboll. Låt gärna degen vila i kylen i en plastpåse cirka 1 timme.
-
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant som mäter 24 centimeter i diameter.
-
Nagga pajbottnen med en gaffel. Låt vila i kylen cirka 30 minuter.
-
ugnen cirka 10 minuter.
-
Grovhacka grönkålen. Koka den i lättsaltat vatten några minuter. Låt den rinna av och pressa ur all vätska. Skala och skiva löken.
-
Fräs lök och grönkål i smör i en stor stekpanna. Lägg grönkålsblandningen, osten och nötterna i det förgräddade pajskalet.
-
Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Krydda med salt och peppar.
-
Häll äggstanningen över grönkålen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter.