Grönkålspaj med cheddarost och valnötter

Om du vill servera pajen kall eller ljummen paj i mindre bitar, som tilltugg passar den här smalare pajdegen bra eftersom den håller ihop bättre än den klassiska pajdegen och smular inte.
Mitt Kök
Foto: Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 krm salt
  • 75 g smör - kallt
  • 0,75 dl mager kesella - 1% fett

Fyllning

  • 250 g grönkål - färsk
  • 3 rödlökar
  • smör
  • 2 dl cheddarost - riven
  • 1 dl valnötter - grovhackade
  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar

Gör så här

  1. Mixa snabbt ihop mjöl, salt och smöret, skuret i kuber till en smulig massa, eller använd fingertopparna.

  2. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop till en degboll. Låt gärna degen vila i kylen i en plastpåse cirka 1 timme.

  3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant som mäter 24 centimeter i diameter.

  4. Nagga pajbottnen med en gaffel. Låt vila i kylen cirka 30 minuter.

  5. ugnen cirka 10 minuter.

  6. Grovhacka grönkålen. Koka den i lättsaltat vatten några minuter. Låt den rinna av och pressa ur all vätska. Skala och skiva löken.

  7. Fräs lök och grönkål i smör i en stor stekpanna. Lägg grönkålsblandningen, osten och nötterna i det förgräddade pajskalet.

  8. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Krydda med salt och peppar.

  9. Häll äggstanningen över grönkålen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök