Grönkålspaj med cheddar och hasselnötter

Recept på grönkålspaj med cheddarost. En riktigt god paj är perfekt till buffén. Här är ett recept på grönkålspaj med cheddar och hasselnötter som passar perfekt till exempelvis julbordet. Smakrik paj som går enkelt att laga. Succé!

Allt om Mat
Grönkålspaj med cheddar och hasselnötter
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl - siktat
  • 100 g smör - kallt
  • 2 msk vatten

Fyllning

  • 250 g grönkål - färsk
  • 2 rödlökar
  • 2 msk smör
  • 2 dl cheddarost - riven
  • 1 dl hasselnötter - rostade
  • 3 ägg
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Mixa ihop mjöl och smör i en matberedare. Tillsätt vattnet och mixa snabbt ihop till en deg.

  2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga pajbottnen med en gaffel. Låt vila i kylen ca 30 min.

  3. Sätt ugnen på 225°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.

  4. Fyllning: Grovhacka grönkålen. Koka den i lättsaltat vatten 2–3 min. Låt den rinna av och pressa ur all vätska. Skala och skiva löken.

  5. Fräs lök och grönkål i smör i en stor stekpanna. Lägg grönkålsblandning, ost och nötter i det förgräddade pajskalet.

  6. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Krydda med salt och peppar. Häll äggstanningen över grönkålen. Sänk ugnsvärmen till 200°. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 40 min.

Vad tyckte du om receptet?