Grönkålspaj med cheddar & gravad lax


En paj är alltid rätt: på julbordet eller på en plockbuffé.

Mitt Kök
Grönkålspaj med cheddar & gravad lax

Ove Lindfors

Deg

  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 krm salt
  • 150 g smör - kallt
  • 1 - 2 msk vatten - kallt

Fyllning

  • 200 g grönkål - färsk
  • 1 stor rödlök
  • smör
  • 2 dl cheddarost
  • 200 g gravad lax - i skivor
  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar

Gör så här

  1. Arbeta snabbt ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt gärna degen vila i kylen i en plastpåse cirka 30 minuter.

  2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i kylen minst 1 timme.

  3. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen på 200 grader i 10 minuter.

  4. Skär bort den grova bladnerven på grönkålen. Grovhacka kålbladen. Förväll kålen i lättsaltat vatten cirka 10 minuter. Låt rinna av och pressa ur all vätska. Skala och skiva löken.

  5. Fräs grönkål och lök i smör, cirka 10 minuter.

  6. Varva kålfräs, ost och laxskivor i pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen i formen.

  7. Grädda pajen i mitten av ugnen på 200 grader cirka 40 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök