Grönkålsgratäng - vego till jul

Underbart recept på grönkålsgratäng till julbordet. Den goda grönkålssmaken tillsammans med pumpa i en krämig gratäng värmer gott!

Tove Nilsson
Grönkålsgratäng - vego till jul
Foto: Stefan Wettainen

Grönkålsgratäng

  • 300 g butternutpumpa
  • 1 gul lök
  • 3 msk smör
  • 250 g grönkål
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 2 dl västerbottensost - eller cheddarost, riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och kärna ur pumpan. Skär den i små bitar. Skala och finhacka löken. Fräs löken i 1 msk smör i en stekpanna. Tillsätt pumpan och fräs ca 3 min. Ställ åt sidan.

  2. Ansa och strimla grönkålen. Fräs 2 msk smör och mjöl i en kastrull. Tillsätt grädde och mjölk och rör till en slät sås. Koka upp och sjud under omrörning ca 4 min. Krydda med salt och peppar.

  3. Blanda ner kålen i såsen tillsammans med pumpafräset. Låt sjuda ca 3 min tills grönkålen är mjuk. Rör ner hälften av osten.

  4. Häll smeten i en smord ugnssäker form och strö över resterande ost. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min, tills gratängen fått fin färg.

Vad tyckte du om receptet?