Grönkålsgratäng - vego till jul

Underbart recept på grönkålsgratäng till julbordet. Den goda grönkålssmaken tillsammans med pumpa i en krämig gratäng värmer gott!
Tove Nilsson
Foto: Stefan Wettainen

Grönkålsgratäng

  • 300 g butternutpumpa
  • 1 gul lök
  • 3 msk smör
  • 250 g grönkål
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 2 dl västerbottensost - eller cheddarost, riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och kärna ur pumpan. Skär den i små bitar. Skala och finhacka löken. Fräs löken i 1 msk smör i en stekpanna. Tillsätt pumpan och fräs ca 3 min. Ställ åt sidan.

  2. Ansa och strimla grönkålen. Fräs 2 msk smör och mjöl i en kastrull. Tillsätt grädde och mjölk och rör till en slät sås. Koka upp och sjud under omrörning ca 4 min. Krydda med salt och peppar.

  3. Blanda ner kålen i såsen tillsammans med pumpafräset. Låt sjuda ca 3 min tills grönkålen är mjuk. Rör ner hälften av osten.

  4. Häll smeten i en smord ugnssäker form och strö över resterande ost. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min, tills gratängen fått fin färg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!