Grönkålschips - vegetariskt som snacks till öl eller julmust

Recept på grönkålschips. Dippen på yoghurt med ajvar, vitlök och chiliflakes blir fantastiskt!

Grönkålschips - vegetariskt som snacks till öl eller julmust
Grönkålschips med dipp Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 6 kvistar grönkål - (ca 300 g)
  • 2 - 3 msk kokosolja
  • 0,5 tsk flingsalt

Ajvardipp

  • 2 dl yoghurt - turkisk eller grekisk
  • 3 msk ajvar relish - mild
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Bryt ­grönkålen i mindre bitar och skär bort den grova mittsträngen. Lägg den på en plåt och ringla över rumsvarm kokosolja. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min. Vänd runt ­bladen 2–3 gånger under tiden. Strö över saltet.

  2. Dipp: Blanda yoghurten med ajvar relish, pressad vitlök, ­chili­flakes och salt.

  3. Servera grönkålen till dippen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Elisabeth Johansson.

Tips! Servera gärna grönkålschipsen med rostade valnötter. Rosta valnötterna i en torr stekpanna. Lägg nötterna på en bit hushållspapper och låt kallna. Salta eventuellt.

P.S. Tips på fler varianter av rotfruktschips? Här är ett gott och nyttigt recept från tidningen ToppHälsa!