Grönkålscanapeér med tångkaviar

Läckra små canapéer är en värdig inledning på årets sista middag. En topping av vinterns äpple och grönkål känns helt rätt, likaså att de små läckerbitarna är vegetariska. Lägger man sen till smaker som tångkaviar, rödlök och pepparrot tänker genast smaklökarna på Skagenröra.
Mitt Kök
Foto: Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 4 msk majonnäs
  • 4 msk crème fraiche
  • 4 tsk pepparrot - färskriven
  • 2 msk rödlök - hackad
  • 2 dl grönkål - fint strimlad
  • 4 msk äpple - fintärnat
  • 50 g tångkaviar
  • 0,5 krm cajennepeppar
  • salt

Grönkålschips

  • 50 g grönkål - med stjälk, ca
  • 2 tsk rapsolja
  • flingsalt

Till servering

  • 8 st pumpernickel - skivor, (eller 16 rundlar)
  • grönkålschips

Gör så här

  1. Börja med chipsen: Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Riv grönkålen från stjälken och riv bladen i grova bitar.

  3. Lägg bladen på en bakpappersklädd plåt. Ringla över rapsolja och flingsalt. Massera kålen med händerna så att den mjuknar något.

  4. Rosta chipsen i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Låt kallna.

  5. Stansa ut 16 rundlar i brödet, cirka 5 centimeter i diameter. Förvara i plast fram till servering.

  6. Blanda ingredienserna till röran.

  7. Vid servering: Fördela röran på brödet. Toppa med ett grönkålschips.

Vad tyckte du om receptet?

Recept: Caroline Hofberg (carolineikoket.com), Foto: Ove Lindfors

Recept från Mitt kök