Grönkål med ankbröst och fikon

Härlig höstsallad med färsk grönkål, grönmögelost, karamelliserade fikon och stekt ankbröst.
Mitt Kök
Foto: Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

Ankbröst

  • 2 ankbröst - à 300 g
  • salt
  • peppar - nymald
  • smör

Sallad

  • 400 g rotselleri - ca
  • olivolja
  • salt
  • 1 rödlök
  • 50 g valnötter
  • 150 g grönmögelost - ca
  • 4 fikon - färska
  • 1 msk smör
  • 0,5 msk rörsocker
  • 1 l grönkål - sköljd och strimlad
  • 1,5 dl dadlar - i bitar
  • 2 msk krossade tomater
  • peppar - nymald
  • 1 granatäpple

Gör så här

  1. Ankbrösten: Skär ett rutmönster i ankbröstens feta sida. Krydda med salt och peppar.

  2. Hetta upp en stekpanna med en klick smör på hög värme. Sänk värmen och lägg i ankbrösten med rutmönstret ner och stek 5 minuter. Vänd och fortsätt att steka tills innertemperaturen är 58 grader. Ankbrösten går också bra att eftersteka i ugn tills innertemperaturen är 58 grader.

  3. Vira in i aluminiumfolie och låt vila cirka 5 minuter. Skär i tunna skivor vid servering.

  4. Salladen: Sätt ugnen på 200 grader. Skala rotsellerin och skär i kuber. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med 2 msk olivolja och salt. Rosta i mitten av ugnen tills rotsellerin är mjuk, 25–30 minuter.

  5. Skala och skiva löken. Dela nötterna och smula osten. Dela fikonen på mitten. Stek snittytan i smör tillsammans med sockret tills de börjar mjukna.

  6. Blanda grönkål, selleri, lök, nötter, ost, dadlar, vinäger, 2–3 msk olivolja, salt och peppar. Toppa med skivat ankbröst, stekta fikon och granatäppelkärnor.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök