Gröna mini-Janssons med soltorkad tomat och grönkål

Recept på goda Janssons frestelse-pajer! Välj den gröna linjen och laga Janssons med tomat och grönkål. Gör den gärna laktos- och glutenfri. Jag använder laktosfri grädde och utesluter ströbröd. Men det går bra att köpa glutenfritt ströbröd.
Mitt Kök
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 10 st potatisar
  • 1 st gul lök
  • 3 msk rapsolja - + olja till formarna
  • 3 - 4 dl grädde - laktosfri
  • st salt - svartpeppar
  • 15 st cocktailtomater - marinerade soltorkade på burk
  • 1 st grönkålsblad - strimlat
  • st salt - peppar

Gör så här

  1. Skala och skär potatisen i smala strimlor.

  2. Skala och skiva löken.

  3. Sätt ugnen på grill 200 grader.

  4. Fräs löken i hälften av oljan i en stekpanna, ca 3 minuter och ta upp den på en tallrik.

  5. Lägg potatisen och resten av oljan i stekpannan, fräs ca 5 minuter, rör om då och då. Blanda i den stekta löken, tillsätt grädden och sjud upp under omrör­ning.

  6. Sjud sedan tills frestelsen får krämig konsistens, späd ev med lite mjölk om det behövs. Smaka av med salt och peppar.

  7. Ta pannan från värmen och i grönkålen. Blanda i tomaterna skurna i små bitar.

  8. Fördela frestelsen i 6-8 smorda ugnsfasta formar.

  9. Gratinera i mitten av ugnen ca 5 minuter, passa noga så att frestelsen inte bränns vid. Peppra.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström. Foto Eva Hildén

Recept från Mitt kök