Grön thaisoppa med kokosgrädde och rostad lök

Har du lite frostskadade grönsaker längst in i frysen? Gör den här soppan! Hittar du spenat i någon av lådorna kan du använda den också. Släng gärna ett extra öga på innehållsförteckningen till currypastan så att det inte har smugit sig in någon torkad räka. Thailändarna älskar smaken av fermenterad fisk, så det är lätt hänt.
Mitt Kök
Foto: Lennart Weibull
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk ingefära - riven
  • 1 tsk grön currypasta
  • 300 g gröna ärter - frysta
  • 500 g broccolibuketter - frysta
  • 2 msk konc grönsaksfond
  • 6 dl vatten - ca
  • 1 burk kokosgrädde - cirka 400 g
  • 1 lime
  • 2 msk vit miso
  • rapsolja - till stekning
  • thaibasilika - koriander och rostad lök till garnering

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs den gula löken mjuk i olja i en kastrull på medelvärme i cirka 5 minuter under omrörning. Tillsätt vitlöken, ingefäran och currypastan. Mängden currypasta beror på hur stark den är och hur het du vill ha soppan. Höj värmen och fräs i ytterligare 2 minuter under omrörning.

  2. Lägg undan cirka 1 dl ärter till serveringen. Blanda ned resten av ärterna, broccolin, fond och vatten i kastrullen.

  3. Vispa runt i burken med kokosgrädde och häll i tre fjärdedelar. Låt soppan koka utan lock på medelvärme i 10–15 minuter tills grönsakerna är helt mjuka.

  4. Mixa soppan slät och häll tillbaka den i kastrullen. Späd med vatten om du tycker att den är för tjock.

  5. Pressa saften ur halva limen. Smaka av soppan med limesaft och miso.

  6. Häll upp soppan i skålar, ringla över resten av kokosgrädden och strö på örter och rostad lök. Skär resten av limen i klyftor och servera till.

Vad tyckte du om receptet?

Recept ur "Vego på 30 minuter" av Ylva Bergqvist (Bonnier fakta). Boken hittar du bland annat på Adlibris.

Recept från Mitt kök