Grön sparris med brynt smör, rostade hasselnötter & prosciutto

Passar fint som förrätt att inleda en härlig middag med. Tips! Vill du grilla sparrisen passar det också bra till det brynta smöret.
Mitt Kök
Grön sparris med brynt smör, rostade hasselnötter & prosciutto
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 400 g grön sparris
  • 1 l vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 150 g smör
  • 50 g hasselnötskärnor - rostade

Till servering

  • 4 - 8 prosciutto

Gör så här

  1. Koka upp vatten, salt och socker i en låg vid kastrull. Lägg ner sparrisen och låt den sjuda tills den känns mjuk med provnål eller spetsen på en skalkniv, cirka 3 minuter, beroende på tjocklek. Ta upp dem med hålslev och lägg i isvatten en kort stund. Fördela på tallrikarna.

  2. Bryn smöret i en tjockbottnad kastrull tills vattnet kokat bort och små skummiga bubblor syns på ytan. Smöret har fått en nötaktig doft och färg. Ställ kastrullen åt sidan och skumma ytan. Skeda smöret över sparrisen och tillsätt rostade hasselnötskärnor. Servera eventuellt med skivor av prosciutto.

Vad tyckte du om receptet?

Passar fint som förrätt att inleda en härlig middag med. Tips! Vill du grilla sparrisen passar det också bra till det brynta smöret.

Recept från Mitt kök