Grön smörgåstårta

Grön smörgåstårta känns lätt och luftig. Den pigga ärtfyllningen känns ny och spännande! Atsinakrasse påminner om lakrits, kan bytas ut mot fänkålsdill.  
Elisabeth Johansson
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 75 g smör
  • 1 äggula
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 8 - 9 dl vetemjöl - (480 g–540 g)

Äggfyllning

  • 4 ägg - hårdkokta
  • 2 salladslökar
  • 2 dl majonnäs
  • 3 msk gräslök - hackad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Ärtfyllning

  • 2 dl gröna ärter
  • 1,5 dl kikärter
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1,5 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Ärtkräm

  • 300 g färskost - naturell
  • 3 msk gröna ärter
  • 2 msk majonnäs
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • 1 gulbeta - liten
  • 4 ägg - mjukkokta
  • 50 g sugar snaps - eller sockerärter
  • 3 msk gröna ärter
  • ärtskott
  • 2 msk pumpakärnor
  • färska örter - t ex atsinakrasse, smörgåskrasse eller dill

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37° och häll över jästen. Smält smöret. Häll smöret i bunken och tillsätt äggula, salt, socker och mjöl, lite i taget. Arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.

  2. Ta upp degen och forma den till en slät bulle. Lägg bullen i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Låt jäsa övertäck ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.

  3. Grädda brödet i nedre delen av ugnen 25–30 min. Låt det kallna på galler.

  4. Skär brödet i 4 bottnar.

  5. Äggfyllning: Skala och grovhacka äggen. Ansa och strimla salladslöken. Blanda ägg, salladslök, majonnäs och gräslök. Krydda med salt och peppar.

  6. Ärtfyllning: Skala vitlöksklyftan. Mixa ärter, kikärter och vitlök med mixerstav. Tillsätt oljan, lite i taget.

  7. Bred hälften av äggfyllningen på den understa bottnen. Lägg på nästa botten och bred på ärtfyllningen. Lägg på den tredje bottnen och bred på resten av äggfyllning. Lägg på den sista bottnen.

  8. Ärtkräm: Mixa färskost, ärter och majonnäs. Krydda med salt och peppar. Spritsa krämen runt tårtan och bred ut med en palett. Spritsa resten av krämen på tårtan.

  9. Skala och hyvla gulbetan tunt på mandolin. Lägg skivorna i kallt vatten.

  10. Skala och skär äggen i klyftor. Garnera tårtan med ägg, sugarsnaps, ärter och ärtskott. Strö över pumpakärnor. Toppa med gulbetor och örter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!