Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grön julpaj med salladstopping

Recept på grön julpaj med salladstopping. Baka pajen i god tid så att den hinner "sätta" sig. Den som vill, kan förgrädda pajskalet innan fyllningen läggs in, i mitten av 225 grader varm ugn, ca 15 minuter.

Grön julpaj med salladstopping
Grön julpaj med salladstopping
Grön julpaj med salladstopping
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

    Pajskal

    • 5 dlvetemjöl
    • 200 gsmör- kylskåpskallt
    • 1ägg- kylskåpskallt + iskallt vatten

    Fyllning

    • 3 mskolivolja
    • 300 gbabyspenat
    • 1 stpurjolök
    • 500 gricotta- italiensk färskost
    • 150 gost- riven,t ex gratängost
    • 1 krmsalt
    • 0,5 krmsvartpeppar- nymalen
    • 4 stägg

    Topping

    • 1 stendive- delad i blad
    • 1 stgrönkål- i små bitar
    • 34 stbrysselkål- delade
    • 45 småpersiljekvistar
    • 0,5 dlhasselnötskärnor- hackade
    • 1 mskolivolja
    • dlsalt- peppar

    Gör så här

    1. Mät upp mjölet och smöret, skuret i små bitar, i en matberedare monterad med en kniv och kör ihop till smulig massa.

    2. Knäck ägget i en 1 dl stor mått och fyll på med kallt vatten upp till kanten, så att det blir 1 dl. Häll ägget med vattnet i matberedaren och kör tills det formas en degboll.

    3. Tryck ut degen i en pajform med hög kant, ca 24 cm i diameter, så att den kommer upp lite över kanten.

    4. Ställ kallt ca 30 minuter.

    5. Ansa, snitta, skölj och skiva purjolöken. Fräs purjon i resten av oljan ca 3 minuter.

    6. Sätt ugnen på 200 grader.

    7. Blanda ricotta, riven ost, salt och peppar i en bunke. Rör i ett ägg i taget.

    8. Varva spenat och purjo med ostsmeten i pajskalet. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 60 minuter eller tills fyllningen stannat.

    9. Ta ut pajen och låt den vila 2-3 timmar eller över natten, blir då lättare att skära i bitar.

    10. Blanda endiv, grönkål, brysselkål och nötter med oljan. Salta och peppra. Toppa pajen med salladen.

    Vad tyckte du om receptet?

    Recept & styling Lena Söderström. Foto: Eva Hildén

    Recept från Mitt kök