Grön julpaj med salladstopping

Recept på grön julpaj med salladstopping. Baka pajen i god tid så att den hinner "sätta" sig. Den som vill, kan förgrädda pajskalet innan fyllningen läggs in, i mitten av 225 grader varm ugn, ca 15 minuter.
Mitt Kök
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

Pajskal

  • 5 dl vetemjöl
  • 200 g smör - kylskåpskallt
  • 1 ägg - kylskåpskallt + iskallt vatten

Fyllning

  • 3 msk olivolja
  • 300 g babyspenat
  • 1 st purjolök
  • 500 g ricotta - italiensk färskost
  • 150 g ost - riven,t ex gratängost
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymalen
  • 4 st ägg

Topping

  • 1 st endive - delad i blad
  • 1 st grönkål - i små bitar
  • 3 - 4 st brysselkål - delade
  • 4 - 5 små persiljekvistar
  • 0,5 dl hasselnötskärnor - hackade
  • 1 msk olivolja
  • dl salt - peppar

Gör så här

  1. Mät upp mjölet och smöret, skuret i små bitar, i en matberedare monterad med en kniv och kör ihop till smulig massa.

  2. Knäck ägget i en 1 dl stor mått och fyll på med kallt vatten upp till kanten, så att det blir 1 dl. Häll ägget med vattnet i matberedaren och kör tills det formas en degboll.

  3. Tryck ut degen i en pajform med hög kant, ca 24 cm i diameter, så att den kommer upp lite över kanten.

  4. Ställ kallt ca 30 minuter.

  5. Ansa, snitta, skölj och skiva purjolöken. Fräs purjon i resten av oljan ca 3 minuter.

  6. Sätt ugnen på 200 grader.

  7. Blanda ricotta, riven ost, salt och peppar i en bunke. Rör i ett ägg i taget.

  8. Varva spenat och purjo med ostsmeten i pajskalet. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 60 minuter eller tills fyllningen stannat.

  9. Ta ut pajen och låt den vila 2-3 timmar eller över natten, blir då lättare att skära i bitar.

  10. Blanda endiv, grönkål, brysselkål och nötter med oljan. Salta och peppra. Toppa pajen med salladen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström. Foto: Eva Hildén

Recept från Mitt kök