Grissini toppade med sesamfrön

Brödpinnarna är mjuka om de serveras samma dag som de bakas. Vill du ha dem knaprigare kan du torka dem i ugnen i ca 2 timmar på 100 grader.

Åsa Swanberg
Grissini toppade med sesamfrön
Foto: Åsa Swanberg / Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk strösocker
  • 1 ägg - uppvispat
  • 5 - 6 dl vetemjöl

Topping

  • 1 ägg - uppvispat
  • sesamfrön

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke.

    Värm vattnet till 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills jästen lösts upp.

  2. Rör i resten av vattnet tillsammans med salt, olivolja, strösocker och ägg. Blanda i det mesta av vetemjölet och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt ev mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa övertäckt i 30 min.

  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig. Dela den i 30 delar och rulla dem till smala längder, ca 25 cm långa. Du kan också tvinna två smalare längder till spiraler, eller kavla ut degen och sporra 2 cm breda längder och vrida dem.

  4. Lägg längderna på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa utan bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla ev längderna med ägg och strö på frön. Grädda brödpinnarna mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Smaksättning till grissini

(Beräknat till 1 hel sats per smak. Om du vill dela upp en sats i tre smaker, ta ⅓ per smaksättning)

Citron och mynta

Skrubba 1 citron och riv skalet. Hacka 1 dl myntablad fint. Tillsätt detta innan mjölet tillsätts.

Persilja och basilika

Mixa 1 dl persilja och ½ kruka basilika med hälften av vattnet. Tillsätt när resten av vattnet ska i degen.

Timjan och salladslök

Hacka ½ kruka timjan och 2 salladslökar. Tillsätt detta innan mjölet tillsätts.