Grillspett med jalapeñomajonnäs

Nötköttspett från Sydamerika med jalapeñomajonnäs är smakrikt och gott. Grilla köttet så att det fortfarande har en rosa kärna, då är det saftigt.
Grillspett med jalapeñomajonnäs
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 600 g nötkött - benfritt t ex utskuren biff eller rostas
  • 1 rödlök - stor
  • 1 tsk salt

Marinad

  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl rött vin
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk paprikapulver - rökigt
  • 1 tsk spiskummin - mald
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Jalapeñomajonnäs

  • 1 jalapeño - grön
  • 15 g spenat
  • 1 ägg
  • 1 msk senap
  • 1 msk dijonsenap
  • 2,5 dl rapsolja
  • 2 krm salt

Tillbehör

  • sötpotatispommesstrips
  • majskolvar - grillade
  • jalapeño - grillad
  • avokado - grillad
  • oregano

Gör så här

  1. Marinad: Skala och skiva vitlöken. Blanda vitlök, vin, olja och kryddor.

  2. Skär köttet i stora tärningar, ca 4 x 4 cm. Lägg köttet i marinaden och marinera i kylen ca 8 timmar.

  3. Majonnäs: Kärna ur och skär chilin i bitar. Lägg den i en mixerkanna. Tillsätt spenat, ägg, de båda senapssorterna och olja. Sätt en mixerstav i botten på kannan och mixa till en tjock majonnäs. Krydda med salt.

  4. Tänd grillen och låt den få fin glöd. Skala och skär löken i klyftor. Låt köttet rinna av. Varva kött och lök på spett. Krydda med salt. Grilla spetten direkt (över glöden) runt om ca 8 min.

  5. Servera spetten med jalapeñomajonnäs, sötpotatispommes frites, majskolvar, jalapeño, avokado och oregano.

  6. Så gör du egna pommes frites - se stjärnkockens Tom Sjöstedts guide här!

Vad tyckte du om receptet?