Grillade räkor med black garlic-majonnäs och chiliolja

Grillade räkspett med black garlic-majonnäs och chiliolja. Svart vitlök, även kallad black garlic, är vitlök som har gått igenom en process som kallas maillardreaktion. Den värms på låg värme under lång tid och får då en mild och lite söt smak. Här gör vi en majonnäs med black garlic där den tillför djup och umami och som passar perfekt tillsammans med den heta chilioljan. Hittar du inte black garlic i en välsorterad butik, går den bra att beställa på nätet.

Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman
Grillade räkor med black garlic-majonnäs och chiliolja
Grillade räkspett Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 kg räkor - svenska, storlek 70/90 (eller större som kan hittas i lösvikt)
  • 2 msk rapsolja

Black garlic majonnäs

  • 2 äggulor
  • 3 klyftor black garlic
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 dl rapsolja
  • 2 krm salt

Chiliolja

  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl rapsolja
  • 1 msk chiliflakes
  • 2 tsk sesamolja

Tillbehör

  • bröd - rostat eller grillat

Gör så här

  1. Chiliolja: Skala och krossa vitlöken. Lägg alla ingredienser i en liten kastrull. Värm försiktigt tills vitlöken börjar fräsa. Ta kastrullen från värmen och låt stå och dra i ca 1 tim. Ta bort vitlöken.

  2. Black garlic majonnäs: Mixa äggulor, vitlök, vinäger och senap med en stavmixer till en slät röra. Tillsätt oljan i en tunn stråle under fortsatt mixning. Krydda med salt. Lägg majonnäsen i en skål och häll över lite av chilioljan.

  3. Skala räkorna. Trä upp räkorna på blötlagda spett och pensla med olja.

  4. Grilla räkspetten snabbt direkt över glöd på båda sidor. Servera direkt med black garlic majonnäsen och rostat eller grillat bröd.

Vad tyckte du om receptet?