Grillade munkar med kolasås, vispgrädde och färska bär

Recept på grillade munkar med kolasås. Vinägern i kolan ger den en frisk syra som passar fint mot det söta. Har du inte grillen i gång kan du prova att rosta munkarna en kort stund i brödrosten så att ytan blir lite frasig. Och vill du, är det gott att lägga till en kula vaniljglass också.
Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 4 munkar - färska
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 bär - blandade, färska

Kolasås:

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 3 msk vitvinsvinäger

Garnering:

  • myntablad - och lavendel, ev

Gör så här

  1. Kolasås: Blanda grädde, socker, sirap och vinäger i en kastrull. Koka upp och låt sjuda 10–15 min tills såsen är lite simmig och börjar tjockna något. Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna. Ställ sedan såsen i kylen så att den blir kall.

  2. Vispa grädden. Halvera eventuellt stora bär. Halvera munkarna på mitten med hjälp av en sågtandad brödkniv.

  3. Grilla munkarna hastigt på båda sidor och servera tillsammans med vispad grädde, kolasås och bär. Toppa gärna med vad som finns i trädgården, t ex mynta och lavendel.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!