Grillade lammracks med svensk pesto

Grillade lammracks med svensk pesto. I svensk pesto byts basilikan ut mot dill, persilja och gräslök. och innehåller västerbottensost i stället för parmesan.
Lisa Eisenman Frisk
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 1,5 kg lammracks
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Svensk pesto

  • 1 citron - liten
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl dill - hackad
  • 0,5 dl bladpersilja - hackad
  • 0,5 dl gräslök - hackad
  • 25 g babyspenat
  • 100 g västerbottensost
  • 1 dl solroskärnor - rostade
  • 1 dl rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Pesto: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Skala vitlöksklyftan. Mixa dill, persilja, gräslök, spenat, vitlök, ost, solroskärnor, citronsaft och citronskal i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt oljan i en tunn stråle. Krydda med salt och peppar.

  2. Förbered grillen. Putsa lammracksen fria från fett och senor. Gnid dem in med olja, salt och peppar. Linda in benen med aluminiumfolie så att de inte bränns vid grillning.

  3. Börja med att grilla köttet på direkt värme ca 2 min på varje sida. Grilla sedan indirekt till 58-60° innertemperatur, då är det rosa, eller till 70° för genomstekt. Låt köttet vila 2-3 min. Bred pesto på köttet och skär det sedan i skivor.

  4. Servera med färskpotatis med brynt smör - receptet hittar du här!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!