Grillade lammracks med svensk pesto

Magiskt gott recept på grillade lammracks med svensk pesto. I svensk pesto byts basilikan ut mot dill, persilja och gräslök. Den innehåller även Västerbottensost i stället för parmesan.

Lisa Eisenman Frisk
Grillade lammracks med svensk pesto
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 1,5 kg lammracks
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Svensk pesto

  • 1 citron - liten
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl dill - hackad
  • 0,5 dl bladpersilja - hackad
  • 0,5 dl gräslök - hackad
  • 25 g babyspenat
  • 100 g västerbottensost
  • 1 dl solroskärnor - rostade
  • 1 dl rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Pesto: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Skala vitlöksklyftan. Mixa dill, persilja, gräslök, spenat, vitlök, ost, solroskärnor, citronsaft och citronskal i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt oljan i en tunn stråle. Krydda med salt och peppar.

  2. Förbered grillen. Putsa lammracksen fria från fett och senor. Gnid dem in med olja, salt och peppar. Linda in benen med aluminiumfolie så att de inte bränns vid grillning.

  3. Börja med att grilla köttet på direkt värme ca 2 min på varje sida. Grilla sedan indirekt till 58-60° innertemperatur, då är det rosa, eller till 70° för genomstekt. Låt köttet vila 2-3 min. Bred pesto på köttet och skär det sedan i skivor.

  4. Servera med färskpotatis med brynt smör - receptet hittar du här!

Vad tyckte du om receptet?

Läs mer: 

Ägghalvor fyllda med gravad lax

Lammstek med örtpesto

Sparrispaj med räkor och löjrom