Grillade lammkotletter med zucchinigratäng

Recept på grillade lammkotletter med grönsaksgratäng. Enkel men samtidigt lyxig rätt med grillat lamm och zucchini. Lammkotletter varierar ofta i storlek, är de stora räcker det med två var, annars får du ta tre.

Grillade lammkotletter med zucchinigratäng
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 8 - 12 lammkotletter - enkla
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 citron
  • 0,5 dl örter - hackade, t ex timjan, salvia, rosmarin
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar

Gratäng

  • 2 zucchini - stora (à 400 g)
  • 8 sardeller
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk citron - pressad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1 burk kronärtskockshjärtan - i bitar (390 g)
  • 150 g tallegioost
  • 1 skiva surdegsbröd
  • 1 dl svarta oliver - gärna italienska taggiasca

Garnering

  • citronklyftor
  • örter

Gör så här

  1. Skala och skiva vitlöken. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Grovhacka örterna. Blanda vitlök, citronskal, örter, olja, salt och peppar i en plastpåse. Lägg i kotletterna och vänd runt dem i påsen. Låt kotletterna marinera i rumstemperatur ca 30 min. Tänd grillen.

  2. Gratäng: Sätt ugnen på 225°. Skär zucchinin i skivor på längden. Finhacka sardellerna. Blanda dem med olja, citronsaft, salt och peppar. Låt kronärtskockorna rinna av. Bryt ost och bröd i bitar.

  3. Grilla zucchiniskivorna över direkt glöd ca 2 min på varje sida. Lägg dem undan för undan i en ugnssäker form, varvade med kronärtskockor. Ringla över sardelloljan och strö på ost, bröd och oliver. Gratinera mitt i ugnen ca 15 min.

  4. Ta kotletterna ur marinaden och grilla dem först direkt ca 2 min på varje sida och sedan indirekt (vid sidan av glöden) ca 5 min.

  5. Toppa kotletterna med citronklyftor och örter. Servera med gratängen. 

Vad tyckte du om receptet?