Grillade havskräftor med libanesisk fattoush
I ugn: 5 minuter
Aktiv tid c:a 40 minuter
Recept på fattoush med grillade havskräftor. Här tillför vi en svensk touch till den libanesiska salladen fattousch genom att servera den med grillade havskräftor.
Ingredienser
-
10
havskräftor
- kokta eller råa, MSC-märkta
-
2 msk
olivolja
-
1
vitlöksklyfta
-
2 tsk
citron
- pressad
-
0,25 tsk
paprikapulver
-
0,25 tsk
spiskummin
- mald
-
1 krm
chiliflakes
-
1 krm
salt
Fattoushsallad
-
100 g
pitabröd
-
0,5
rödlök
-
300 g
romansallad
-
4
salladslökar
-
0,5
gurka
-
250 g
körsbärstomater
-
3
snackpaprikor
- blandade färger
-
2 dl
bladpersilja
- grovhackad
-
2 dl
mynta
- hackad
Dressing
-
1
vitlöksklyfta
-
5 msk
olivolja
-
3 msk
citron
- pressad
-
1 - 2 tsk
sumak
- (kan uteslutas)
-
1 krm
salt
-
1 krm
nymald svartpeppar
Tillbehör
-
citron
- i halvor, grillade
Gör så här
-
Halvera havskräftorna på längden med en vass kniv. Rör ihop olja, pressad vitlök, citronsaft och kryddor. Lägg havskräftorna i marinaden så att de täckts.
-
Sallad: Sätt ugnen på 200°. Skär pitabrödet i mindre bitar. Lägg dem på en plåt. Rosta brödbitarna mitt i ugnen i ca 5 min tills de är gyllenbruna.
-
Skala och skiva löken. Lägg den i kallt vatten om mildare smak önskas.
-
Grovhacka salladen. Ansa och skiva salladslöken. Halvera gurkan på längden, kärna ur och skär den i skivor. Skär tomaterna i klyftor. Kärna ur och skiva paprikan. Häll bort vattnet från löken. Blanda salladen med grönsaker, lök, persilja och mynta.
-
Dressing: Skala och pressa vitlöken. Vispa ihop alla ingredienser. Blanda salladen med dressingen. Rör ner det rostade pitabrödet.
-
Grilla kokta kräftor direkt över glöden snabbt på både sidor. Råa kräftor grillas i 3–5 min.
-
Servera salladen med de grillade havskräftorna.