Grillade havskräftor med libanesisk fattoush

Recept på fattoush med grillade havskräftor. Här tillför vi en svensk touch till den libanesiska salladen fattousch genom att servera den med grillade havskräftor.

Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman
Grillade havskräftor med libanesisk fattoush
Grillade havskräftor Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 10 havskräftor - kokta eller råa, MSC-märkta
  • 2 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 tsk citron - pressad
  • 0,25 tsk paprikapulver
  • 0,25 tsk spiskummin - mald
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 krm salt

Fattoushsallad

  • 100 g pitabröd
  • 0,5 rödlök
  • 300 g romansallad
  • 4 salladslökar
  • 0,5 gurka
  • 250 g körsbärstomater
  • 3 snackpaprikor - blandade färger
  • 2 dl bladpersilja - grovhackad
  • 2 dl mynta - hackad

Dressing

  • 1 vitlöksklyfta
  • 5 msk olivolja
  • 3 msk citron - pressad
  • 1 - 2 tsk sumak - (kan uteslutas)
  • 1 krm salt
  • 1 krm nymald svartpeppar

Tillbehör

  • citron - i halvor, grillade

Gör så här

  1. Halvera havskräftorna på längden med en vass kniv. Rör ihop olja, pressad vitlök, citronsaft och kryddor. Lägg havskräftorna i marinaden så att de täckts.

  2. Sallad: Sätt ugnen på 200°. Skär pitabrödet i mindre bitar. Lägg dem på en plåt. Rosta brödbitarna mitt i ugnen i ca 5 min tills de är gyllenbruna.

  3. Skala och skiva löken. Lägg den i kallt vatten om mildare smak önskas.

  4. Grovhacka salladen. Ansa och skiva salladslöken. Halvera gurkan på längden, kärna ur och skär den i skivor. Skär tomaterna i klyftor. Kärna ur och skiva paprikan. Häll bort vattnet från löken. Blanda salladen med grönsaker, lök, persilja och mynta.

  5. Dressing: Skala och pressa vitlöken. Vispa ihop alla ingredienser. Blanda salladen med dressingen. Rör ner det rostade pitabrödet.

  6. Grilla kokta kräftor direkt över glöden snabbt på både sidor. Råa kräftor grillas i 3–5 min.

  7. Servera salladen med de grillade havskräftorna.

Vad tyckte du om receptet?