Grillad vit sparris med färsklökspuré och krasse

Grillad vit sparris med färsklökspuré och krasse. Vit sparris är en höjdpunkt på våren. Den förtjänar lyxigt sällskap i form av en mild, gräddig puré gjord av vårens färsklökar.
Petra Lindstrand
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 g sparris - vit
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Färsklökspuré

  • 2 lökar - färska
  • 150 g rotselleri
  • 3 dl vispgrädde
  • 25 g smör
  • 0,75 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • 0,5 ask smörgåskrasse

Gör så här

  1. Puré: Ansa och grovhacka löken. Skala och skär sellerin i mindre bitar. Lägg lök och selleri i en kastrull och häll på grädde. Koka upp och låt sjuda under lock tills lök och selleri är mjuka. Mixa slätt med mixerstav. Rör i smöret och krydda med salt och peppar.

  2. Skala sparrisen. Koka den mjuk i saltat vatten tills den är al dente, ca 4 min. Kyl ner i kallt vatten. Lägg dem på en kökshandduk för att rinna av.

  3. Blanda sparrisen med olja. Grilla över glöd  2–3 min. Krydda med flingsalt och peppar.

  4. Bred ut den ljumma purén på ett fat och lägg sparrisen ovanpå. Klipp över krasse och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!