Grillad vildsvinskarré med bbq-sås, coleslaw och grillad potatis
Marinering: 2 timmar
Aktiv tid c:a 1 timme
Grillad vildsvinskarré med bbq-sås, coleslaw och grillad potatis är en festlig grillrätt. Hittar du inte vildsvinskarré går det självklart bra med fläskkarré. Den enbärskryddade coleslawen passar bra till och förstärker viltsmaken på rätten.
Ingredienser
-
1,2 kg
vildsvinskarré
-
6
vitlöksklyftor
-
8 kvistar
rosmarin
-
2 dl
rött vin
-
1 dl
olivolja
- eller rapsolja
-
2 tsk
salt
-
0,5 tsk
svartpeppar
- nymald
Peppar-bbqsås
-
4
kvisttomater
-
0,5
gul lök
-
2
vitlöksklyftor
-
1
röd chili
- t ex spansk peppar
-
0,5 dl
muscovadosocker
- mörkt
-
0,5 dl
sirap
- mörk
-
3 msk
vatten
-
2 msk
rödvinsvinäger
-
2 msk
soja
- kinesisk
-
0,5 tsk
svartpeppar
- nymald
-
2 krm
vitpeppar
- nymald
Enbärskryddad coleslaw
-
600 g
rödkål
-
4
salladslökar
-
2
äpplen
-
15
enbär
-
2 dl
majonnäs
-
1 dl
crème fraiche
-
2 tsk
honung
- flytande
-
1 msk
timjan
- hackad
-
1 tsk
salt
-
2 krm
svartpeppar
- nymald
Grillad potatis, äpple och salladslök med rosmarin
-
1,2 kg
delikatesspotatis
- kokt
-
1,5 dl
olivolja
- eller rapsolja
-
1,5 tsk
salt
-
2 krm
svartpeppar
- nymald
-
4
äpplen
-
1 knippa
salladslök
-
8 kvistar
rosmarin
Gör så här
-
Skär karrén i skivor. Skala och grovhacka vitlöken. Hacka rosmarinen. Blanda vin och olja och tillsätt vitlök och rosmarin. Lägg karréskivorna i marinaden och låt marinera i kylen ca 2 timmar.
-
Peppar-bbqsås: Tärna tomaterna. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Lägg alla ingredienserna i en kastrull. Koka upp och låt sjuda utan lock ca 10 min. Rör om då och då så att den inte bränner fast i botten.
-
Mixa såsen slät med mixerstav. Vill du ha en helt slät sås så kan den passeras genom en sil. Låt såsen kallna.
-
Coleslaw: Finstrimla kålen, gärna på mandolin. Ansa och strimla salladslöken. Kärna ur och skär äpplena i små bitar. Finhacka enbären. Blanda kål, lök, äpple och enbär med majonnäs, crème fraiche, honung och timjan. Krydda med salt och peppar.
-
Potatis: Halvera potatisen eller skär stora potatisar i klyftor. Pensla snittytorna med lite av oljan och lägg dem på grillen tills de fått färg. Krydda potatisen med salt och peppar.
-
Halvera äpplena och pensla dem med olja. Grilla äpplena på båda sidor.
-
Ansa salladslöken och lägg den och rosmarinen på grillen. Grilla tills de fått fin färg. Lägg potatis, äpple, salladslök och rosmarin på ett fat.
-
Ta köttet ur marinaden och låt det rinna av. Grilla köttet på båda sidor tills det är genomstekt och har fin färg. Krydda med salt och peppar.
-
Servera det nygrillade köttet med tillbehören.