Grillad tonfisk med tomater, oliver, cannelinibönor och vitlök

Grillad tonfisk med tomater, oliver, cannelinibönor och vitlök har rena, enkla smaker, precis som vid Medelhavet. Satsa endast på råvaror av hög kvalitet! De illgröna oliverna kallas Castelvetrano men går bra att byta ut mot vanliga gröna.
Petra Lindstrand
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 600 g tonfisk - färsk, MSC-märkt
  • 3 vitlöksklyftor
  • 400 g babyplommontomater
  • 2 dl oliver - Castelvetrano (eller vanliga gröna kalamata) och svarta kalamataoliver
  • 1 kruka bladpersilja
  • 0,5 kruka basilika
  • 1 burk cannellinibönor - (400 g)
  • 3 msk olivolja - + 2 + 3 msk
  • 50 g kapris - små
  • 1,5 dl vitt vin - torrt
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald + 2 krm
  • 2 tsk flingsalt
  • 30 g pinjenötter - rostade

Tillbehör

  • surdegsbaguette

Gör så här

  1. Skala och finhacka vitlöken. Halvera tomaterna, tryck ut kärnhuset med fingrarna och grovhacka tomatköttet. Kärna eventuellt ur och hacka oliverna. Repa och hacka örterna. Häll av och skölj bönorna i kallt vatten.

  2. Fräs vitlök och oliver i 3 msk olja på medelvärme ca 1 minut. Tillsätt tomater och kapris och fortsätt fräs ca 1 minut. Tillsätt vin och avsköljda bönor och låt puttra ca 2 min. Krydda med salt och 2 krm peppar. Ta stekpannan åt sidan.

  3. Skär fisken i 2 tjocka bitar och blanda med 2 msk olja runtom. Krydda med flingsalt och 2 krm peppar. Grilla eller stek fisken i 3 msk olja i en het stekpanna, ca 2 min på varje sida. Ta upp och låt vila ca 1 minut.

  4. Skär fisken tvärs över i skivor. Lägg upp tomatröran på tallrikar och fördela fisken ovanpå. Strö över nötterna och örterna. Servera med bröd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!