Grillad tonfisk med puttanesca-salsa

Snabblyx! Snabbgrillad tonfisk blir en både smidig och lyxig middag tillsammans med bröd och smakrik tomatsalsa. Klart på bara 20 minuter.
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 2 skivor tonfisk - färsk eller fryst (à 150 g), Krav- eller MSC-märkt
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 msk citron - pressad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Salsa

  • 3 tomater
  • 4 sardeller
  • 1 vitlöksklyfta - liten
  • 10 svarta oliver - utan kärnor, t ex kalamon
  • 2 msk persilja - hackad
  • 1 msk kapris
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt

Tillbehör

  • 2 skivor surdegsbröd
  • 50 g rucola

Gör så här

  1. Blanda olja, citronsaft, salt och peppar. Pensla blandningen på fisken och låt stå ca 10 min.

  2. Salsa: Tärna tomaterna. Finhacka sardellerna. Skala och finhacka vitlöken. Skiva oliverna. Blanda tomater, sardeller, vitlök, oliver, persilja, kapris och olja. Krydda med salt.

  3. Grilla fisken i grillpanna eller på utegrill ca 2 min på varje sida. Grilla brödskivorna vid sidan om.

  4. Servera tonfisk och bröd med salsa och rucola.

Matcha med dryck

Här får den kryddiga salsan styra vinvalet. Ett vitt vin med lätt sötma och frisk fruktsyra möter sältan och kryddigheten i salsan. Exempelvis:

Weingut Breit Piesporter Riesling Kabinett 2016 (7920), Tyskland, 139 kr

Alkoholfritt: Leitz Eins Zwei Zero Riesling 2016 (11901), Tyskland, 69 kr

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!