Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Grillad sparris med citronhollandaise

De allra första tunna och späda sparrisarna smakar gudomligt med krämigt hollandaise. Såsen lagas direkt på spisen, men den kan också lagas över vattenbad.
Lena Söderström
Grillad sparris med citronhollandaise
Grillad sparris med citronhollandaise
Grillad sparris med citronhollandaise
Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 500 g grön sparris - späd
  • 1 knippa salladslök
  • 2 msk olivolja

Sås

  • 125 g smör
  • 3 äggulor
  • 4 msk vatten
  • 2 msk citron - pressad
  • 0,25 tsk flingsalt

Garnering

  • örter - t ex dragon och timjan
  • citron - i skivor
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 0,5 krm nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Sås: Smält smöret. Låt svalna i ca 5 min. Blanda äggulor, citronsaft och vatten i en kastrull. Värm på medelstark värme under kraftig vispning tills gulorna tjocknar (såsen får inte koka). Ta kastrullen av värmen och fortsätt att vispa i ca 3 min tills äggsmeten svalnat något. Tillsätt sedan det smälta smöret, lite i taget, under kraftigt vispning. Krydda med salt.

  2. Bryt av den hårda nedersta delen på sparrisen. Ansa och snitta salladslöken längs med. Pensla grönsakerna med olja och grilla dem på medelhögvärme i en grill- eller stekpanna i ca 3 min. Lägg sparris och lök på ett fat. 

  3. Garnera med örter och citronskivor. Strö över flingsalt och peppar och servera med såsen.

Vad tyckte du om receptet?

Tips! Den vackra sparrisen tillhör släktet liljeväxter. Den gröna växer ovan jord, den vita under. Allra enklaste är att koka en knippa sparris och servera den med olivolja och lite flingsalt. En annan läcker variant är att doppa sparrisen i ett mjukkokt treminuters ägg.