Grillad sallad niçoise med lax och senapsdressing

Lägg laxen i ett halster så går det lättare att vända den på grillen. Grilla sedan vid sidan av glöden till 55° för bästa resultat. Den får inte bara god grillsmak utan också fin smak av salta sardeller och den sötstarka senapsdressingen. Pressa sedan lite grillad citron över, så gott!
Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 600 g laxfilé - med skinn, ASC–märkt
  • 800 potatis
  • 1 olivolja - + 2 msk + 1 msk
  • 1 tsk flingsalt - + 1 tsk + 1 tsk
  • 1 krm svartpeppar - nymald, + 1 krm + 1 krm
  • 1 knippa rädisor
  • 1 knippa rödlök - färsk
  • 2 gemsallad
  • 1 gurka
  • 2 citroner
  • 150 g haricots verts
  • 1 knippa gräslök
  • 1 burk sardeller - (80 g)

Senapsdressing:

  • 2 - 3 msk sötstark senap
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 1,5 dl olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk honung
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Fyll halva grillen med briketter. Tänd och vänta tills du har en fin glödbädd.

  2. Koka potatisen nästan helt klar. Häll av vattnet och låt svalna. Halvera potatisen och blanda med 1 msk olja, 1 tsk flingsalt och 1 krm peppar.

  3. Ansa rädisorna. Skala lökarna och halvera dem. Halvera gemsalladen. Halvera gurkan på längden. Pensla alla grönsaker med 2 msk olja och strö på 1 tsk flingsalt och 1 krm peppar. Halvera citronerna på mitten.

  4. Senapsdressing: Vispa samman senap och vinäger. Tillsätt oljan, lite i taget och vispa till en krämig dressing. Skala och riv eller pressa i vitlöken. Smaka av med honung och krydda med salt och peppar.

  5. Pensla laxen med 1 msk olja och strö över 1 tsk flingsalt och 1 krm peppar. Lägg laxen i ett halster och grilla den över direkt värme (över glöden) på skinnsidan 2–3 min tills den fått färg. Vänd och grilla den på andra sidan. Lägg över laxen på indirekt värme (vid sidan av glöden) och grilla tills innertemperaturen är 55°.

  6. Grilla under tiden alla grönsaker över direkt värme så att de får fin färg.

  7. Hacka gräslök och sardeller. Lägg grönsaker och lax på ett fat och ringla över lite av dressingen. Toppa med gräslök och sardeller.  Servera med resten av dressingen vid sidan om.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!