Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Grillad ryggbiff med libanesisk valnöts- och paprikaröra

Den grillade ryggbiffen med libanesisk valnöts- och paprikaröra grillas indirekt, den glödande kolen ska inte ligga direkt under köttet och man har locket på. Såsen är en variant på paprikasåsen mhamara från Mellanöstern.

Grillad ryggbiff med libanesisk valnöts- och paprikaröra
Grillad ryggbiff med libanesisk valnöts- och paprikaröra
Grillad ryggbiff med libanesisk valnöts- och paprikaröra
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 2 skivor ryggbiff - hängmörad, ca 2 1/2 cm tjock (à 300 g)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Valnöts- och paprikaröra, ca 5 dl

  • 3 röda paprikor
  • 200 g valnötter
  • 1 msk harissa
  • 1 msk tahini (sesampasta)
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk salt

Tillbehör

  • sallad - blandad

Gör så här

  1. Paprikaröra: Sätt ugnen på 250°. Lägg de hela paprikorna på en plåt och tillaga dem mitt i ugnen tills skalet svartnat och är bubbligt, ca 30 min.

  2. Lägg paprikorna i en plastpåse och låt svalna. Dra bort skalet och peta ut kärnorna. Mixa paprika, nötter, harissa och tahini med mixerstav (den här mixerstaven från Bosch tycker vi som jobbar i Provköket är allra bäst!).

  3. Tillsätt oljan och krydda med salt.

  4. Krydda köttet med salt och peppar. Grilla det indirekt ca 30 min, vänd då och då. Låt köttet vila ca 5 min innan det skärs i skivor. Servera biffen med pap­rikasås och sallad.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Anna Stegs.

Grilla gott med Grillboken

Bli experten vid grillen – köp vår populära grill-bok till extrapris för dig som är prenumerant.