Grillad rubbed lax med chilimajo & grön salsa

Grilla hel laxfilé med smak av koriander och servera med chilimajo och salsa. Gott!
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 500 - 600 g laxfilé - färsk, hel eller i portionsbitar
  • 12 - 16 småpotatisar

Rub

  • 1 msk flingsalt
  • 4 msk muscovadosocker
  • 2 msk paprika - söt
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk koriander - malen
  • 0,25 msk cajennepeppar

Chilimajonnäs

  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 - 3 msk chilisås av ketchuptyp
  • 1 - 2 msk hot sauce - på flaska

Salsa

  • 1 knippa salladslök
  • 2 krukor koriander
  • 1 chili - mild
  • 2 lime - färskpressad saft av
  • 1 msk risvinäger
  • 1 tsk fisksås
  • 1 msk ingefärsjuice
  • 1 - 2 msk mirin

Till servering

  • 2 - 3 lime
  • 1 msk smör
  • 4 port couscous - kokt och/eller grönsallad

Gör så här

  1. Rub: Smula ner flingsaltet i en bunke. Blanda i muscovadosockret. Blanda i resten av ingredienserna. Häll i en burk, förslut och förvara svalt.

  2. Tänd grillen. Gnid in laxen med rub, och låt den marinera i rumstemperatur i 20 minuter eller i kylskåp över natten.

  3. Se till att ha en riktigt jämn och bra glöd. Grilla laxen och potatisen, först på direkt värme och sedan på indirekt värme utan lock. Gör chilimajon och salsan under tiden.

  4. Chilimajo: Blanda alla ingredienserna i en skål.

  5. Salsa: Ansa och skiva salladslöken. Hacka koriander. Ansa och skär pepparfrukten i tunna skivor. Blanda limesaft, vinäger, fisksås, ingefärsjuice och mirin. Smaka av. Vänd ner salladslök, koriander och pepparfrukt.

  6. Servera den nygrillade laxen och potatisen med chilimajo och salsa.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!