Grillad röding med jordgubbssalsa och sauce verte

Recept på grillad röding med jordgubbssalsa. Gör tillbehören i förväg och grilla rödingen precis inför servering. Serverar du fisken som ensamrätt räcker den till två stora portioner. Serverar du fisken efter en förrätt är den lagom till fyra personer.

Grillad röding med jordgubbssalsa och sauce verte
Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 2 rödingfiléer - (à 250-300 g)
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5 tsk flingsalt

Sauce verte

  • 50 g babyspenat
  • 1 msk rapsolja
  • 2 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk senap
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 krm flingsalt

Salsa

  • 8 jordgubbar
  • 1 knipplök - röd
  • 3 msk majsolja
  • 2 msk citron - pressad
  • 1 - 2 tsk rårörsocker
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm nymald svartpeppar

Tillbehör

  • färskpotatis - nykokt

Gör så här

  1. Sauce verte: Fräs spenaten i oljan i en stor stekpanna under omrörning tills den mjuknar, i ca 1 min. Kyl spenaten genast i en bunke med kallt vatten och krama ut all vätska. Finhacka spenaten. Blanda majonnäs och crème fraiche. Rör i spenat, senap och vinäger. Krydda med salt. 

  2. Salsa: Snoppa och skär jordgubbarna i mindre bitar. Ansa löken och skär den och det gröna i 4-5 cm stora bitar. Skär sedan bitarna i tunna strimlor. Blanda olja och citronsaft. Smaka av med socker och krydda med salt och peppar. Vänd ner jordgubbar och lök.

  3. Pensla fisken med olja. Krydda den med smulat flingsalt. Grilla fisken i ca 5 min på varje sida.

  4. Lägg fisken på ett serveringsfat och fördela över salsan. Servera med sauce verte och nykokt potatis.

Vad tyckte du om receptet?