Grillad pizza bianco med zucchini, tomat, oliver och fetaost

Recept på grillad pizza bianco med zucchini, tomat, oliver och fetaost. Bakad på en baksten som finns till de klassiska klotgrillarna. Man kan också toppa pizzan efter grillningen med charkuterier eller tunna skivor av rå, gravad eller rökt lax.
Mattias Larsson

Ingredienser

  • 15 g jäst
  • 2,5 dl vatten
  • 1 msk olivolja
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 3 dl durumvetemjöl - (180 g)
  • 0,5 tsk salt

Topping

  • 1 zucchini
  • 1 lökar - –2, färska
  • 100 g tomater - soltorkade, marinerade
  • 100 g parmesan
  • 2 dl crème fraiche
  • 250 g kalamataoliver
  • 150 g fetaost
  • 100 g mâchesallad

Tillbehör

  • grönsallad

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37°. Häll det över jästen och rör tills den lösts upp. Häll i olja och mjöl och blanda ca 5 min på låg hastighet i en degblandare eller ca 10 min för hand.

  2. Tillsätt saltet och blanda ytterligare 2 min. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.

  3. Lägg i rejält med heta briketter fördelat över hela grillen.

  4. Topping: Skär zucchinin i tunna skivor. Ansa och skiva löken. Strimla tomaterna. Riv parmesanen.

  5. Knåda ut luften ur degen och dela den i två bitar. Kavla ut två pizzabottnar och lägg dem på pizzastenar. Bred på crème fraichen och strö över parmesanen. Torka av zucchinin och fördela den över pizzorna. Lägg på tomater och oliver. Smula över fetaosten.

  6. Lägg pizzastenen på grillen och grilla pizzan ca 10 min, tills den har en knaprig och fin botten. Toppa med mâchesalladen. Servera med grönsallad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!