* Plankorna går att köpa där du köper grilltillbehör eller beställs på nätet.
Grillad lax på planka med örtig fetaostsallad
Tid för grillning:
Aktiv tid c:a 30 minuter
Recept på lax grillad på planka. Citrontimjan har en svag citrussmak vilket ger en frisk smak till marinaden. Testa att lägga laxen på planka av cederträ*, det ger laxen en underbar grillsmak.
Ingredienser
-
600 g
lax
- av mittbit, färsk
-
1 st
cederträ
- planka
Marinad
-
0,25 kruka
citrontimjan
- eller vanlig timjan
-
1
citron
-
0,5 msk
rosépeppar
- grovkrossad
-
0,5 dl
olivolja
-
1 msk
flingsalt
-
2 krm
nymald svartpeppar
Sallad
-
2 dl
matvete
- eller matdurum, svenskt
-
1 knippa
salladslök
-
2 msk
vit balsamvinäger
-
4 msk
olivolja
-
2 tsk
flingsalt
-
1 krm
nymald svartpeppar
-
250 g
jordgubbar
-
250 g
körsbärstomater
-
250 g
gurka
- gärna snackgurka
-
1 kruka
bladpersilja
-
1 kruka
dill
-
1 kruka
basilika
-
100 g
babyspenat
-
150 g
fetaost
Gör så här
-
Blötlägg plankan i vatten i ca 1 tim före användning.
-
Marinad: Repa och hacka -timjan. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet av citronen. Blanda timjan, citronskal, rosépeppar och olja. Gnid in blandningen i laxen. Låt laxen marinera i kyl i ca 1 tim.
-
Låt överflödig marinad rinna av och lägg laxen på plankan. Krydda med flingsalt och peppar.
-
Lägg plankan på grillgallret på indirekt värme och grilla under lock tills fisken har 54° i innertemperatur, i ca 15 min. Halvera citronen och grilla halvorna med snittytan nedåt tills de fått ordentligt med färg.
-
Sallad: Koka grynen enligt anvisning på förpackningen. Häll av i sil och kyl i kallt vatten. Ansa och strimla löken. Blanda gryn och lök med vinäger, olja, flingsalt och peppar i en stor skål.
-
Snoppa och skiva jordgubbarna. Skiva tomater och gurka. Repa och grovhacka örterna. Vänd ihop alla ingredienserna till salladen. -Smula över fetaosten.
-
Servera laxen med sallad och grillade citronhalvor.