Grillad lax med rostad färskpotatis och örtyoghurt
I ugn: 30 minuter
Aktiv tid c:a 20 minuter
Recept på rostad färskpotatis med grillad lax. En bra bjudrätt eftersom mycket sköter sig själv i ugnen. Laxen kan också ugnsbakas bredvid rotfrukterna i ugnen, beräkna då 7–10 min tillagningstid, beroende på laxens tjocklek.
Ingredienser
-
800 g
färskpotatis
-
600 g
laxfilé
- färsk
-
500 g
morötter
- gärna på knippa
-
1 knippa
färsk lök
-
1
citron
- gärna ekologisk
-
2 msk
olivolja
- + 1 msk
-
1 tsk
salt
- 0,5 tsk
-
2 krm
nymald svartpeppar
- + 1 krm
-
1 kruka
timjan
Hummus- och örtyoghurt
-
0,5 kruka
basilika
-
200 g
hummus
- färdig, kyld
-
1 dl
turkisk yoghurt
-
1 tsk
flingsalt
-
1 krm
nymald svartpeppar
Garnering
-
basilika
-
timjan
Gör så här
-
Sätt ugnen på 225°. Skrubba, skölj och halvera potatisen. Skala och halvera morötterna på längden. Ansa och halvera löken. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Halvera den. Lägg allt på en plåt och blanda om med 2 msk olja. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Repa och hacka timjanen, spara några kvistar till garnering. Strö över hälften av timjanen.
-
Tillaga mitt i ugnen i ca 30 min tills potatisen är mjuk och fått färg.
-
Hummusyoghurt: Repa och finstrimla basilikan. Rör ihop hummus, yoghurt, basilika, resterande timjan, flingsalt och peppar.
-
Skär laxen i portionsbitar. Pensla laxbitarna med 1 msk olja. Stek eller grilla dem i 3–4 min på varje sida i en medelvarm stek- eller grillpanna. Krydda med 0,5 tsk salt och 1 krm peppar.
-
Servera rotfrukterna med lax och hummusyoghurt. Pressa citronen över laxen. Garnera med örter.