Grillad lax med rostad färskpotatis och örtyoghurt

Recept på rostad färskpotatis med grillad lax. En bra bjudrätt eftersom mycket sköter sig själv i ugnen. Laxen kan också ugnsbakas bredvid rotfrukterna i ugnen, beräkna då 7–10 min tillagningstid, beroende på laxens tjocklek.

Petra Lindstrand
Grillad lax med rostad färskpotatis och örtyoghurt
Grillad lax med rostad färskpotatis Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 800 g färskpotatis
  • 600 g laxfilé - färsk
  • 500 g morötter - gärna på knippa
  • 1 knippa färsk lök
  • 1 citron - gärna ekologisk
  • 2 msk olivolja - + 1 msk
  • 1 tsk salt - 0,5 tsk
  • 2 krm nymald svartpeppar - + 1 krm
  • 1 kruka timjan

Hummus- och örtyoghurt

  • 0,5 kruka basilika
  • 200 g hummus - färdig, kyld
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm nymald svartpeppar

Garnering

  • basilika
  • timjan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skrubba, skölj och halvera potatisen. Skala och halvera morötterna på längden. Ansa och halvera löken. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Halvera den. Lägg allt på en plåt och blanda om med 2 msk olja. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Repa och hacka timjanen, spara några kvistar till garnering. Strö över hälften av timjanen.

  2. Tillaga mitt i ugnen i ca 30 min tills potatisen är mjuk och fått färg.

  3. Hummusyoghurt: Repa och finstrimla basilikan. Rör ihop hummus, yoghurt, basilika, resterande timjan, flingsalt och peppar.

  4. Skär laxen i portionsbitar. Pensla laxbitarna med 1 msk olja. Stek eller grilla dem i 3–4 min på varje sida i en medelvarm stek- eller grillpanna. Krydda med 0,5 tsk salt och 1 krm peppar.

  5. Servera rotfrukterna med lax och hummusyoghurt. Pressa citronen över laxen. Garnera med örter.

Vad tyckte du om receptet?