Grillad lammrostbiff med lättstuvad spetskål och tryffel

Recept på rostbiff som är lätt att lyckas med. Rumstemperera köttet innan det steks eller grillas för bästa resultat.

Anna Kågström
Grillad lammrostbiff med lättstuvad spetskål och tryffel
Recept på Grillad lammrostbiff med lättstuvad spetskål och tryffel Foto: Eva Hildén Smith

Grillad lammrostbiff

  • 2 lammrostbiffar - (à 400 g)
  • 1 msk rosépeppar
  • 0,5 msk senapsfrön
  • 2 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Lättstuvad spetskål

  • 700 g spetskål
  • 50 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 tsk tryffelolja
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 0,5 kruka dill
  • 1 msk olivolja

Gör så här

  1. Rosta rosépeppar och senapsfrön i torr stekpanna. Stöt grovt i mortel.

  2. Gnid in köttet med kryddor, salt och peppar och låt vila ca 15 min i rumstemperatur.

  3. Lättstuvad spetskål: Skär kålen i grova bitar, ca 2 x 2 cm. Koka hastigt i saltat vatten. Låt rinna av.

  4. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjöl och rör ihop till en smet. Häll på mjölk och grädde och sjud ca 10 min, tills såsen börjat tjockna. Tillsätt yoghurt, tryffelolja , salt och peppar. Hacka dillen.

  5. Sätt ugnen på 175 grader. Grilla eller stek köttet runt om. Lägg det i en ugnssäker form och tillaga köttet mitt i ugnen till 60 grader innertemperatur. Låt vila ca 10 min innan köttet skärs i skivor.

  6. Värm såsen och tillsätt kål och dill precis före servering. Servera till det nygrillade köttet. Ringla över olivolja.

Vad tyckte du om receptet?