Grillad lammentrecôte med gratinerad potatis

Recept på grillad lammentrecôte med gratinerad potatis, en festlig fredagsmat. Vill man steka köttet inomhus går det lika bra. Bryn i så fall köttet i panna, lägg över i en ugnssäker form och stek vidare i ugn på 175° till en innertemperatur på 58°, ca 15 min.

Petra Lindstrand
Grillad lammentrecôte med gratinerad potatis
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 600 g lammentrecôte
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kruka timjan
  • 0,5 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Färskpotatisgratäng

  • 1 kg potatis
  • 1 knippa salladslök
  • 100 g getost - utan skal + 50 g
  • 2 dl crème fraiche - smaksatt med Karl Johan och timjan
  • 50 g smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Sallad

  • 1 zucchini
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 70 g salladsmix - gärna med strimlad rödbeta

Tillbehör

  • 50 g röda vinbär

Gör så här

  1. Gratäng: Sätt ugnen på 250°. Skrubba potatisen noga, koka den mjuk i saltat vatten. Häll bort vattnet och låt potatisen ånga av. Mosa den grovt med t ex en träslev.

  2. Ansa och strimla löken. Blanda potatisen med lök, 100 g ost, crème fraiche och smör. Krydda med salt och peppar. Fördela potatisen i en smord, ugnssäker form och klicka över 50 g ost. Gratinera mitt i ugnen ca 15 min.

  3. Putsa köttet fritt från senor. Skala och finhacka vitlöken. Repa och finhacka 3/4 kruka timjan. Gnid in köttet med olja, vitlök, timjan, salt och peppar.  Lägg köttet på indirekt värme ( vid sidan av glöden) till 58° innertemperatur, ca 15 min. Låt köttet vila ca 10 min.

  4. Sallad: Hyvla zucchinin lövtunt, gärna på mandolin och blanda med olja, vinäger och flingsalt. Vänd i salladsmixen vid servering.

  5. Skiva köttet. Servera med gratäng och sallad. Garnera med vinbär och resterande timjan.

Vad tyckte du om receptet?