Grillad lammentrecôte med gratinerad potatis
Recept på grillad lammentrecôte med gratinerad potatis, en festlig fredagsmat. Vill man steka köttet inomhus går det lika bra. Bryn i så fall köttet i panna, lägg över i en ugnssäker form och stek vidare i ugn på 175° till en innertemperatur på 58°, ca 15 min.
Ingredienser
-
600 g
lammentrecôte
-
2
vitlöksklyftor
-
1 kruka
timjan
-
0,5 msk
olivolja
-
1 tsk
salt
-
2 krm
svartpeppar
- nymald
Färskpotatisgratäng
-
1 kg
potatis
-
1 knippa
salladslök
-
100 g
getost
- utan skal + 50 g
-
2 dl
crème fraiche
- smaksatt med Karl Johan och timjan
-
50 g
smör
-
1 tsk
salt
-
2 krm
svartpeppar
- nymald
Sallad
-
1
zucchini
-
2 msk
olivolja
-
1 msk
vitvinsvinäger
-
0,5 tsk
flingsalt
-
70 g
salladsmix
- gärna med strimlad rödbeta
Tillbehör
-
50 g
röda vinbär
Gör så här
-
Gratäng: Sätt ugnen på 250°. Skrubba potatisen noga, koka den mjuk i saltat vatten. Häll bort vattnet och låt potatisen ånga av. Mosa den grovt med t ex en träslev.
-
Ansa och strimla löken. Blanda potatisen med lök, 100 g ost, crème fraiche och smör. Krydda med salt och peppar. Fördela potatisen i en smord, ugnssäker form och klicka över 50 g ost. Gratinera mitt i ugnen ca 15 min.
-
Putsa köttet fritt från senor. Skala och finhacka vitlöken. Repa och finhacka 3/4 kruka timjan. Gnid in köttet med olja, vitlök, timjan, salt och peppar. Lägg köttet på indirekt värme ( vid sidan av glöden) till 58° innertemperatur, ca 15 min. Låt köttet vila ca 10 min.
-
Sallad: Hyvla zucchinin lövtunt, gärna på mandolin och blanda med olja, vinäger och flingsalt. Vänd i salladsmixen vid servering.
-
Skiva köttet. Servera med gratäng och sallad. Garnera med vinbär och resterande timjan.