Grillad lammentrecôte med chilismör

Grillad lammentrecôte med chilismör är festmat från grillen. Tänk på att låta smöret stå framme en stund innan servering så det blir mjukt. Smöret kan göras dagen före servering.

Petra Lindstrand
Grillad lammentrecôte med chilismör
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 600 g lammentrecôte - färsk
  • 1 tsk kummin - hel
  • 2 msk oregano
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 2 msk olivolja

Chilismör

  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Chilismör: Skala och finriv vitlöken. Rör ihop smöret med vitlök, sambal och flingsalt. Klicka ut smöret på en bit plastfolie och rulla ihop likt en smäll-karamell. Lägg rullen i kylen.

  2. Stöt kummin i en mortel, blanda med oregano och paprikapulver. Gnid in köttet med olja och strö kryddblandningen runtom. Låt stå i rumstemperatur ca 10 min. Krydda köttet med salt och peppar.

  3. Grilla köttet på indirekt värme (vid sidan av glöden) till 55–58° inner-temperatur. Ta upp och vira in köttet i bakplåtspapper och därefter aluminiumfolie. Låt vila ca 10 min.

  4. Skär köttet i skivor och lägg på ett fat. Häll över lite av stekskyn. Servera med chilismör.

Vad tyckte du om receptet?