Grillad lammburgare med chèvre, stekt lök och gulbetor

Grillade lammburgare med chèvre. Det är gott att grilla lammfärs eftersom färsen är lite fetare än t ex nötfärs och burgarna blir saftiga. Med den långsamt stekta löken, de söta betorna och salt chèvre på toppen blir det succé! Batbout-bröden från Marocko är perfekta som hamburgerbröd.

Liselotte Forslin
Grillad lammburgare med chèvre, stekt lök och gulbetor
Grillad lammburgare med chèvre Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 600 g lammfärs
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk nymald svartpeppar
  • 4 gulbetor
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 msk timjan - hackad
  • 4 msk majonnäs - gärna amerikansk
  • 25 g rucola
  • 150 g chèvreost

Stekt lök

  • 3 gula lökar
  • 3 msk smör
  • 2 krm salt

Tillbehör

  • batbout-bröd

Gör så här

  1. Skala och riv vitlöken och blanda den med lammfärs, salt och peppar. Forma färsen till 4 burgare. Lägg burgarna i kylen så länge.

  2. Koka gulbetorna mjuka i lättsaltat vatten.

  3. Stekt lök: Skala och skiva löken. Stek den i smör på medelvärme i ca 25 min tills den är helt mjuk. Krydda med salt.

  4. Skala gulbetorna under rinnande kallt vatten. Skär dem i skivor. Stek skivorna i olja så att de får lite färg. Häll på balsamvinäger och tillsätt timjan. Håll varmt.

  5. Grilla burgarna tills de är genomgrillade i ca 5 min på varje sida.

  6. Klyv bröden längs med och rosta snittsidorna på grillen i ca 1 min.

  7. Bred lite majonnäs på brödens underdelar. Lägg på rucola, gulbetor  och lammburgare.

  8. Toppa med stekt lök, gulbetor och smulad chèvre. Lägg på brödens överdelar och servera.

Vad tyckte du om receptet?