Grillad kalvfilé tonnato

Vitello (kalv) tonnato är en klassisk italiensk rätt som oftast görs på kalvinnanlår som kokas skivas och sedan täcks med en tonfiskbaserad majonnäsliknade sås. Här är en variant med grillad kalvfilé i stället för innanlår. Lyxigt och minst lika gott!

Caroline Hofberg
Grillad kalvfilé tonnato
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 600 g kalvfilé
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar - + 1 krm
  • 0,75 dl bladpersilja - hackad
  • 3 msk pinjenötter - rostade
  • 2 - 3 msk kapris
  • 2 citroner

Tonnatosås

  • 1 burk tonfisk i vatten - (185 g)
  • 1 dl bladpersilja - hackad
  • 1 äggula
  • 2 msk kapris
  • 2 sardeller
  • 2 msk citron - pressad
  • 1,5 dl rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar

Tillbehör

  • sallad
  • bröd

Gör så här

  1. Tonnatosås: Låt tonfisken rinna av. Mixa tonfisk, persilja, äggula, kapris, sardeller och citronsaft med mixerstav. Tillsätt oljan i en tunn stråle under mixning. Krydda med salt och peppar. Ställ såsen för att mogna i kylen ca 1 timme. 

  2. Putsa köttet fritt från senor och hinnor. Gnid in köttet med olja och krydda runtom med salt och 2 krm peppar.

  3. Grilla köttet runtom över glöd tills innertemperaturen är 

    56° för rosa kött. Ta köttet från grillen, linda in det

    i aluminiumfolie och låt vila 10–15 min.

  4. Skär köttet i tunna skivor och lägg upp på fat. Bred såsen över köttet. Strö över 1 krm peppar. Strö över persilja, pinjenötter och kapris. Garnera med halverade citroner. 

  5. Servera kött och sås med sallad och bröd.

Vad tyckte du om receptet?