Grillad kalvfilé tonnato
Tid att mogna:
Tid att grilla:
Aktiv tid c:a 30 minuter
Vitello (kalv) tonnato är en klassisk italiensk rätt som oftast görs på kalvinnanlår som kokas skivas och sedan täcks med en tonfiskbaserad majonnäsliknade sås. Här är en variant med grillad kalvfilé i stället för innanlår. Lyxigt och minst lika gott!
Ingredienser
-
600 g
kalvfilé
-
1 msk
olivolja
-
1 tsk
salt
-
2 krm
nymald svartpeppar
- + 1 krm
-
0,75 dl
bladpersilja
- hackad
-
3 msk
pinjenötter
- rostade
-
2 - 3 msk
kapris
-
2
citroner
Tonnatosås
-
1 burk
tonfisk i vatten
- (185 g)
-
1 dl
bladpersilja
- hackad
-
1
äggula
-
2 msk
kapris
-
2
sardeller
-
2 msk
citron
- pressad
-
1,5 dl
rapsolja
-
0,5 tsk
salt
-
1 krm
nymald svartpeppar
Tillbehör
-
sallad
-
bröd
Gör så här
-
Tonnatosås: Låt tonfisken rinna av. Mixa tonfisk, persilja, äggula, kapris, sardeller och citronsaft med mixerstav. Tillsätt oljan i en tunn stråle under mixning. Krydda med salt och peppar. Ställ såsen för att mogna i kylen ca 1 timme.
-
Putsa köttet fritt från senor och hinnor. Gnid in köttet med olja och krydda runtom med salt och 2 krm peppar.
-
Grilla köttet runtom över glöd tills innertemperaturen är
56° för rosa kött. Ta köttet från grillen, linda in det
i aluminiumfolie och låt vila 10–15 min.
-
Skär köttet i tunna skivor och lägg upp på fat. Bred såsen över köttet. Strö över 1 krm peppar. Strö över persilja, pinjenötter och kapris. Garnera med halverade citroner.
-
Servera kött och sås med sallad och bröd.