Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Grillad havsabborre med citronsmör

Recept på grillad havsabborre med potatis och citron- och kaprissmör. Fisken serveras med ett frasigt stekt eller grillat skinn. Här står råvarorna i fokus, välj dem med omsorg. Havsabborre som säljs i butik är odlad, har man vanlig abborre gör det inte rätten sämre. Det viktiga är att fisken är väl fjällad när den ska lagas med skinn. 

Grillad havsabborre med citronsmör
Grillad havsabborre med citronsmör
Grillad havsabborre med citronsmör
Grillad havsabborre Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 4 bitar filé av havsabborre - eller abborre med fjällat skinn (à 150 g)
  • 1 tsk koriander - mald
  • 1 tsk oregano
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1 msk olivolja

Potatis och grönsaker

  • 800 g färskpotatis
  • 1 färsk lök
  • 1 fänkålsstånd - litet
  • 200 g babyplommontomater
  • 1 msk smör
  • 1,5 dl gröna ärter - färska eller frysta, tinade
  • 1 kruka körvel
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 msk olivolja

Citron- och kaprissmör

  • 50 g smör - rumsvarmt
  • 0,5 citron
  • 1 vitlöksklyfta - liten
  • 2 msk kapris

Garnering

  • körvel

Gör så här

  1. Potatis och grönsaker: Koka färskpotatisen. Låt svalna och skär den i bitar. Skala löken och skär i mindre bitar. Ansa och skär fänkålen i mindre bitar. Halvera tomaterna. 

  2. Citron- och kaprissmör: Bryn smöret på medelvärme. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv av lite av det yttersta skalet på citronen och pressa ut saften. Skala och skär vitlöken i tunna skivor. Ta smöret från värmen och tillsätt citronskal, citronsaft, vitlök och kapris.

  3. Krydda fisken med koriander, oregano, salt och peppar. Pensla med olja.

  4. Fräs potatis, lök och fänkål i smör i ca 2 min. Blanda ner tomater och ärter och fräs i ytterligare 2–3 min. Finhacka körvel och rosmarin och blanda ner det.

  5. Stek eller grilla fisken, gärna i ett halster om den ska grillas, i ca 2 min med skinnsidan ner. Skinnet blir gott krispigt. Vänd och grilla ytterligare i ca 2 min på köttsidan.

  6. Servera fisken med potatis och grönsaker. Ringla över olja och ös över kaprissmöret. Garnera med körvel.

Vad tyckte du om receptet?