Grillad halloumimacka med melonsås

Grillad halloumimacka med melonsås har en perfekt smakkombination! Sumak är ett sötsyrligt bär med fruktig smak som används mycket i turkisk, libanesisk och arabisk mat.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 8 skivor lantbröd
  • 0,5 granatäpple
  • 2 salladslökar
  • 2 msk olivolja
  • 400 g halloumiost

Kryddblandning, ca 1 dl

  • 1 msk spiskummin - hel
  • 1 msk sumak
  • 1 msk korianderfrön - hela
  • 1 msk chiliflakes
  • 1 msk farinsocker
  • 1 msk lökpulver
  • 2 tsk vitlökspulver

Melonsås

  • 0,5 cantaloupe - (ca 800 g)
  • 1 röd chili - te x spansk peppar
  • 0,5 lime
  • 2 msk mynta - hackad
  • 2 krm tabasco - grön
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • myntablad

Gör så här

  1. Kryddblandning: Rosta spiskumminen i en torr stekpanna tills den fått fin färg. Mortla alla ­kryddor.

  2. Melonsås: Skala, kärna ur och skär melonen i bitar. Kärna ur chilin och skär i bitar. Skrubba limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Mixa melon, chili och limeskal och -saft. Rör i myntan och krydda med tabasco, salt och peppar.

  3. Peta ut kärnorna ur granatäpplet och ta bort alla vita hinnor. Ansa och finstrimla salladslöken.

  4. Pensla brödet med olja och grilla det i grillpanna. Skär halloumin i skivor och grilla dem ca 1 minut på varje sida.  Fördela osten på brödet. Strö över ca 1/2 tsk kryddblandning på varje macka. Droppa över sås och garnera med granatäppelkärnor, salladslök och mynta.

Recept av Christer Marsnäs

3:e pris i "Sverige godaste macka"

Det var i Allt om Mat:s augustinummer som vi utlyste tävlingen Skapa Sveriges godaste macka. Över 50 recept på goda mackor kom in till redaktionen. I den hårda konkurrensen blev det Camilla Adlerson från Askim som gick segrande ur striden med sin nyskapande och goda sillmacka. På en hedrande andraplats kom Kristina Rönnebjergs smörgås med rökt lax och sparris. Trea blev Christer Marsnäs med denna macka, grillad halloumimacka med melonsås.

Juryn som provsmakade var Mona Johansson, Cecilia Lundin, Gunilla von Heland  och  Petra Pettersson på Allt om Mat samt

Catarina Bennetoft på Brödinstitutet.

Juryns motivering till 3:e platsen:

”Spännande och nyskapande vegomacka! Granatäppelkärnor, mynta och sumak för

tankarna till det orientaliska köket.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!