Grillad hälleflundra med blåmusslor, grillad sallad och champagne  

Grillad hälleflundra med blåmusslor, grillad sallad och champagne är lyxigt och gott. Hälleflundra ska inte grillas för länge, då blir den trist och torr. Använd gärna en stektermometer för  bästa resultat.
David Lundqvist
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 4 bitar hälleflundrafilé - utan skinn, MSC-märkt (à 140 g)
  • 1 l vatten
  • 1 dl salt
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5 citron
  • 1 vitlöksklyfta
  • 50 g smör
  • 2 kvistar timjan

Musslor och sås

  • 1 kg blåmusslor - svenska, MSC-märkta
  • 0,5 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 fänkålsstånd
  • 2 msk rapsolja
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 1 dl vatten
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 dl champagne
  • 50 g smör
  • 0,5 msk citron - pressad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Sallad

  • 2 gemsallad
  • 0,5 citron
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk bladpersilja - finstrimlad
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Fänkål och spenat

  • 1 fänkålsstånd
  • 4 rädisor
  • 2 salladslökar
  • 60 g babyspenat
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • våtarv
  • fänkålsdill
  • rädisor - hyvlade

Tillbehör

  • småpotatisar - kokta
  • lök - färsk grillad

Gör så här

  1. Vispa vatten och salt tills saltet lösts upp. Lägg fisken i rimlagen och låt dra ca 30 min.

  2. Musslor: Skrapa och skölj musslorna. Släng bort dem som är trasiga och dem som inte stängs när de knackas i köksbänken. Skala och skär lök och vitlök i bitar. Ansa och skär fänkålen i bitar.

  3. Fräs lök, vitlök och fänkål i olja i en kastrull. Vänd ner musslorna och häll över vin och vatten. Sätt på ett lock. Koka upp och koka tills musslorna öppnats, ca 3 min. Ta upp musslorna och släng bort dem som inte öppnats.

  4. Sila fonden. Tillsätt grädde och champagne och koka ihop tills 3/4 återstår. Mixa såsen i en mixer tillsammans med smör. Smaka av med citronsaft och krydda med salt och peppar.

  5. Sallad: Skär salladen i klyftor. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 3 msk saft. Skala och finhacka vitlöken. Stek vitlöken i rapsolja i en stekpanna på medelvärme tills den är gyllenbrun. Tillsätt citronskal och -saft.

  6. Grilla salladen på kolgrill eller i en het grillpanna. Häll över vitlöks- och citronolja och olivolja. Tillsätt persiljan och krydda med salt och peppar.

  7. Fänkål och spenat: Ansa och hyvla fänkål och rädisor tunt på mandolin. Lägg dem i isvatten. Ansa och strimla salladslök och spenat. Häll av fänkål och rädisor och blanda med lök och spenat. Blanda med olja och krydda med salt och peppar före servering.

  8. Skölj fisken hastigt i kallt vatten och linda in i en handduk. Värm en grillpanna tills den är het eller tänd kolgrillen. Smörj ytan på fisken med olja och grilla runt om till 45° innertemperatur. Vill du ha fisken mer genomstekt grillas den till ca 52° innertemperatur.

  9. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 3 msk saft. Skala vitlöksklyftan. Bryn smöret. Tillsätt citronskal, citronsaft, vitlök och timjan. Ös fisken med smöret före servering.

  10. Lägg upp fisk och grönsaker på ett fat. Servera med musslor, sås, potatis och lök.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!