Grillad fläskytterfilé med bbq-sås och varm potatissallad

Koka gärna dubbel sats av den smakrika barbecuesåsen, den passar även till kyckling och grillade grönsaker.
Foto: Ulrika Pousette

Grillad fläskytterfilé med bbq-sås och varm potatissallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk salt
  • 1 tsk svartpeppar - nymald

Sås

  • 1 gul lök - eller rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 burk tomater - hela (400 g)
  • 1,5 dl vatten
  • 3 msk rårössocker
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk worcestershiresås
  • 2 tsk senapspulver
  • 1 tsk röksalt - (Spice Island)
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk sellerisalt

Sallad

  • 750 g färskpotatis - eller småpotatis
  • 200 g sockerärter
  • 1 knippa salladslök
  • 1 msk senapsfrön - gula
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 tsk flingsalt

Gör så här

  1. BBQ-sås: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i olja ca 3 min. Tillsätt övriga ingredienser och låt såsen puttra utan lock ca 10 min. Mixa den slät med mixerstav. Låt kallna.

  2. Putsa köttet. Pensla med olja. Krydda runtom med salt  och peppar. Grilla köttet indirekt på grillen till 68° innertemperatur, beräkna ca 30 min. Låt köttet vila ca 5 min.

  3. Potatissallad: Skrapa potatisen. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt potatisen rinna av och halvera den. Ansa och skär sockerärterna i breda bitar på snedden. Ansa och skär salladslöken i ca 4 cm långa bitar. Fräs senapsfröna i olja tills de börjar ”poppa”. Vänd ner potatis, sockerärter och lök och stek ca 5 min under omrörning. Strö över salt.

  4. Skär köttet i skivor och servera med potatis och sås. Garnera med oregano.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!