Grillad fläsksida med spetskål och äpple

Cider- och ölkokt fläsksida får smak av en supergod honungsglaze som penslas på i slutet av tillagningen.
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1,5 kg fläsksida med svål
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 - 2 tsk persillade - kryddblandning med torkad, hackad vitlök, torkad persilja och salt
  • 33 cl ljust öl
  • 15 cl äppelcider
  • 5 vitlöksklyftor

Honungsglaze

  • 1 tsk honung - flytande
  • 1 tsk farinsocker
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk krossade tomater
  • 1 tsk ketchup
  • 1 tsk olivolja

Tillbehör

  • 1 liten spetskål
  • 2 äpplen
  • 2 msk olivolja - eller rapsolja
  • salt
  • peppar
  • 1 dl persilja - hackad, flingsalt
  • chiliflakes

Gott till

  • färskpotatis

Gör så här

  1. Grillad fläsksida: Sätt ugnen på 150 grader.

  2. Skölj och torka av köttet. Skär bort svålen men behåll fettet under. Lägg köttet med fläsksidan nedåt i en ugnsform med hög kant. Salta, peppra och krydda med persillade.

  3. Häll på ölet och cidern, det ska vara så pass mycket vätska att det nästan täcker köttet, men lämna cirka 1 centimeter kvar upp till fläskets yta.

  4. Hacka vitlöken och strö över köttet. Sätt in köttet mitt i ugnen i 2 timmar. Sänk värmen till 100 grader och låt köttet stå i ytterligare 2 timmar i ugnen.

  5. Ta ut köttet, häll av vätskan och låt köttet svalna under aluminiumfolie.

  6. Rör ihop alla ingredienser till glazen.

  7. Skär upp köttet i bitar, cirka 5 × 7 centimeter stora. Grilla varje bit runtom och pensla på glaze.

  8. Spetskål & äpple: Skär spetskålen i klyftor och dela äpplena på mitten. Pensla kålen och äpplena med olja och grilla. Salta och peppra kålen.

  9. Servering: Lägg upp allt på ett stort fat och strö över persilja, flingsalt och chiliflakes. Servera med kokt färskpotatis.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök