Grillad fläskfilé med potatis­sallad och basilikacrème

Recept på marinerad grillad fläskfilé och korv serverad med potatis­sallad och basilikacrème. Den örtdoftande basilikacrèmen ger det där lilla extra.
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 900 g fläskfilé
  • 600 g korv - färsk, t ex salsiccia
  • 2 msk olivolja

Marinad

  • 1,5 dl äppelcidervinäger
  • 1,5 dl farinsocker
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 2 msk cidervinägersenap

Basilikacrème

  • 1 lime
  • 1 kruka basilika
  • 200 g färskost - t ex philadelphia
  • 1,5 dl yoghurt - turkisk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Dressing

  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk balsamvinäger - vit
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Potatissallad

  • 1 kg färskpotatis
  • 0,5 gurka
  • 2 avokador
  • 150 g fetaost
  • 1 dl kalamataoliver
  • 100 g salladsmix

Gör så här

  1. Marinad: Koka ihop ingredienserna ca 5 min. Låt kallna. Putsa fläskfilén och lägg i en plastpåse med marinaden. Marinera i kylen ca 2 timmar. Ta upp köttet, men spara marinaden.

  2. Basilikacrème: Skölj limen noga i ljummet vatten. Finriv det yttersta gröna skalet, pressa ut 2 tsk saft. Repa basilikan. Mixa färskost, basilika, limesaft och ­limeskal med mixerstav. Vispa i yoghurten. Krydda med salt och peppar.

  3. Dressing: Skala och finhacka vitlöksklyftan och vispa ihop med övriga ingredienser.

  4. Potatissallad: Skrubba potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och ånga av. Skär potatisen i bitar när den är varm och blanda med dressingen.

  5. Skär gurkan i bitar. Halvera och kärna ur avokadon. Skär avokado och fetaost i tärningar. Blanda försiktigt ner gurka, avokado, fetaost, oliver och sallad i potatissalladen.

  6. Lägg kött och korv på grillen och grilla på indirekt värme under lock tills innertemperaturen på köttet är 65°. Pensla med resterande marinad de sista minuterna. Stek korven till en innertemperatur på 72°, ca 15 min. Låt köttet vila ca 10 min innan det skärs upp.

  7. Servera kött och korv med potatissallad och basilika­crème.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!