Grillad fläskfilé med potatis­sallad och basilikacrème

Recept på marinerad grillad fläskfilé och korv serverad med potatis­sallad och basilikacrème. Den örtdoftande basilikacrèmen ger det där lilla extra.

Petra Lindstrand
Grillad fläskfilé med potatis­sallad och basilikacrème
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 900 g fläskfilé
  • 600 g korv - färsk, t ex salsiccia
  • 2 msk olivolja

Marinad

  • 1,5 dl äppelcidervinäger
  • 1,5 dl farinsocker
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 2 msk cidervinägersenap

Basilikacrème

  • 1 lime
  • 1 kruka basilika
  • 200 g färskost - t ex philadelphia
  • 1,5 dl yoghurt - turkisk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Dressing

  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk balsamvinäger - vit
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Potatissallad

  • 1 kg färskpotatis
  • 0,5 gurka
  • 2 avokador
  • 150 g fetaost
  • 1 dl kalamataoliver
  • 100 g salladsmix

Gör så här

  1. Marinad: Koka ihop ingredienserna ca 5 min. Låt kallna. Putsa fläskfilén och lägg i en plastpåse med marinaden. Marinera i kylen ca 2 timmar. Ta upp köttet, men spara marinaden.

  2. Basilikacrème: Skölj limen noga i ljummet vatten. Finriv det yttersta gröna skalet, pressa ut 2 tsk saft. Repa basilikan. Mixa färskost, basilika, limesaft och ­limeskal med mixerstav. Vispa i yoghurten. Krydda med salt och peppar.

  3. Dressing: Skala och finhacka vitlöksklyftan och vispa ihop med övriga ingredienser.

  4. Potatissallad: Skrubba potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och ånga av. Skär potatisen i bitar när den är varm och blanda med dressingen.

  5. Skär gurkan i bitar. Halvera och kärna ur avokadon. Skär avokado och fetaost i tärningar. Blanda försiktigt ner gurka, avokado, fetaost, oliver och sallad i potatissalladen.

  6. Lägg kött och korv på grillen och grilla på indirekt värme under lock tills innertemperaturen på köttet är 65°. Pensla med resterande marinad de sista minuterna. Stek korven till en innertemperatur på 72°, ca 15 min. Låt köttet vila ca 10 min innan det skärs upp.

  7. Servera kött och korv med potatissallad och basilika­crème.

Vad tyckte du om receptet?