Grillad flankstek med bbq-smör och grillad sparris

Recept på grillad flankstek. Kontrollera att flanksteken är välmörad.
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

Bbq-krydda

  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk chilipeppar (anchostyle)
  • 1 msk oregano
  • 2 tsk vitlökspulver
  • 1 msk kaffe - bryggmalet

Bbq-smör

  • 150 g smör - rumstempererat
  • 2 tsk BBQ-kryddblandning
  • 2 msk ketchup
  • 1 tsk worcestershiresås
  • salt - peppar

Grillad flankstek

  • 1 flankstek - cirka 700 g
  • salt
  • peppar
  • BBQ-kryddblandning
  • 1 msk rapsolja

Grillad sparris

  • 500 g grön sparris
  • 1 msk olivolja
  • flingsalt

Till servering

  • 600 g färskpotatis - kokt
  • 2 tsk rapsolja
  • örtkryddor - färska timjan, rosmarin
  • flingsalt

Gör så här

  1. Blanda samman bbq-kryddorna i en mixer och lägg över i en kryddburk med lock.

  2. Vispa samman smöret med bbq- krydda, ketchup, worcestershiresås, salt och peppar. Lägg i spritspåse med krusigt tyll och spritsa rosor på ett fat.

  3. Pensla köttet med olja, salta och peppra. Grilla köttet på båda sidor under lock, totalt cirka 15 minuter. Låt köttet vila på skärbrädan 5 minuter innan köttet skärs upp tvärs över köttfibrerna.

  4. Ansa sparrisen och pensla olja på stjälkarna. Grilla över glöd tills de får fin färg runtom, cirka 1–2 minuter. Salta. Grilla kokt färskpotatis med lite olja i en grillwokpanna, cirka 5 minuter. Strö över färska örter och flingsalt på slutet.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén

Recept från Mitt kök