Grillad fisk med salsa verde

Recept på grillad fisk. Skulle det bli sås över är den god att servera till t ex grillad kyckling eller till en sallad.
Caroline Hofberg
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 2 fiskar - hela, t ex sea bass eller gös (à 750 g), fjällade och urtagna
  • 1 msk fänkålsfrön
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 tsk flingsalt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 2 citroner

Salsa verde, 2 1/2 dl

  • 1 knippa bladpersilja - stor
  • 1 kruka basilika
  • 2 msk mynta - hackad
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 sardeller
  • 3 msk kapris
  • 2 msk citron - pressad
  • 1,5 dl olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymald svartpeppar

Tillbehör

  • färskpotatis - nykokt
  • sallad

Gör så här

  1. Skölj fiskarna i kallt vatten och torka dem noga. Skåra dem på 3 ställen på varje sida med en vass kniv. Stöt fänkålsfröna i en mortel. Gnid in fisken in– och utvändigt med olja och krydda med fänkål, salt och peppar. Halvera citronerna. 

  2. Grilla fisken över glöd, ca 10 min på varje sida. Fisken är färdig när ryggbenet lossnar från köttet. Grilla citronerna vid sidan om. 

  3. Salsa verde: Lägg örterna i en mixerskål. Skala och hacka vitlöken. Lägg vitlöken i skålen och tillsätt övriga ingredienser. Mixa med mixerstav till en grön sås. 

  4. Servera den grillade fisken med salsa verde, färskpotatis och sallad. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!